– Det är en ansenlig ekonomisk besparing. För ett år sedan var kalkylen enkel, säger han.
Att dagligen sitta själv i bilen till Piteå och tillbaka kändes inte bra ur ett miljöperspektiv. Men visst finns det även en ekonomisk uppsida.
– Jag hann med nio månader av pendling med elbil innan jag bytte jobb. Grovt räknat blev besparingen 10 kronor per mil på bränslet. Så visst märks det.
För de flesta som går över till elbil kommer ladd- och räckviddsångesten på köpet men den minskar, enligt Mats Riekkola, med tiden.
Det är stor skillnad om man bor i hus, där man bara kan plugga in laddaren och alltid ha en fulladdad bil på morgonen. För dem som bor i lägenhet och är beroende av laddstationer krävs det lite mer planering.
Vare sig man vill det eller inte så måste en elbilsägare ha bättre framförhållning. Är inte bilen laddad är det svårt att vara spontan och åka ut på en längre tripp.
Enligt Mats Riekkola blir det ett nytt tänk och det tar en stund att komma in i det. Kör man bilen tom går det inte att promenera till macken med en dunk, det är bärgning som gäller.
– Så är det. Man måste bli lite mer åt att planera, säger han.
Med hemmaladdning tar det cirka sex timmar för ett fulladdat batteri och för familjen Riekkola ger det maximalt 48 mils bilkörning för cirka 100 kronor – på sommaren. Kallgrader påverkar batterier och under vinterhalvåret märks en tydlig minskning av räckvidden.
– Cirka 20 procent. Man märker av det så fort temperaturen är under noll, det är en signifikant skillnad. Men det gäller å andra sidan även för fossildrivna bilar men av någon anledning är man mer observant när det gäller el. Det är något psykologiskt som händer, konstaterar Mats Riekkola.
En annan negativ aspekt är att många av de mindre elbilarna saknar dragkrok och även om de har dragkrok så klarar de inga tyngre laster.
Fördelarna, förutom de billiga milen, är att den går tyst, har lägre servicekostnad och att den blir varm väldigt fort.
Efter köpet har han märkt av att hans körsätt har förändrats, allt för att optimera räckvidden.
– Det var ganska fascinerande. Jag har aldrig varit en sådan som kör fort men man kör i regel något långsammare och motorbromsar mer, då laddas batteriet.
Efter alla år av pendling har han även lagt märke till att trafikrytmen efter E4 i rusningstid har blivit lugnare. Om det är en elbilseffekt, fler elbilar på vägarna med förare som vill optimera räckvidden och därav kör lugnare, eller om det beror på något annat, vill han låta vara osagt men ett annorlunda körbeteende har han noterat.
– Det är flera som jag har pratat med som har upplevt samma sak.
En ny elbil av den modell som familjen Riekkola har kostar i dag kring 500 000 kronor. Att låna till den innebär i dagsläget en genomsnittlig månadskostnad på cirka 5 500 kronor över åtta år och med en kontantinsats på 100 000 kronor.
En motsvarande bensindriven bil kostar ungefär hälften. I dagsläget blir det i slutändan ett nollsummespel då räntekostnaden i princip äter upp den billigare driften. Men när bilen är avbetald eller om du köper den kontant är den betydligt billigare än en fossildriven dito.
Men elbil är inte bara en ekonomisk fråga. Att köra utan att direkt påverka miljön kan vara värt en hel del.
Klimatångest eller laddångest – bara att välja.
För Mats Riekkola hade valet varit lätt.
– Nog hade det blivit en elbil även i dag om det hade varit aktuellt. Men det är synd att klimatbonusen försvann, fler hade nog tippat över om den var kvar. Ny teknik behöver lite hjälp ibland.
Till sist kommer han med ett litet råd till den som kanske funderar på att köpa en elbil:
– Tänk räckvidd. Finns det alternativ, välj alltid det större batteriet.