Jennifer, 26, tror på en jämställd framtid för transportbranschen

"Ska jag backa åt dig lilla gumman?" och "Ska du verkligen sitta i en lastbil?" är kommentarer Jennifer Sällström fick höra när hon började jobba som lastbilschaufför. I dag ser hon att kulturen förändras och att fler tjejer söker sig till yrket.
– Branschen har kommit långt de senaste åren, säger hon.

Jennifer Sällström, 26, kör lastbil sedan åtta år tillbaka.

Jennifer Sällström, 26, kör lastbil sedan åtta år tillbaka.

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-03-13 05:00

När Jennifer Sällström började transportprogrammet på gymnasiet bestod hennes klass av 20 killar och fem tjejer. En siffra som länge varit representativ för könsuppdelningen i branschen. 

Hon började arbeta som lastbilschaufför sista året på gymnasiet. Under den tiden träffade hon sällan andra tjejer som körde lastbil, något som förändrats på senare år.

– Då var vi typ tre stycken i Luleå, idag är vi hur många som helst. Det är jätteroligt, säger hon.

De senaste åren har kvinnors intresse för att bli lastbilschaufför ökat. Av de som nyanställdes förra året var 18 procent kvinnor, vilket kan jämföras med nio procent år 2018.

undefined
Jennifer Sällström tror att man måste ha skinn på näsan som tjej i en mansdominerad bransch: "Man kan inte acceptera vad som helst"

Jennifer älskar sitt jobb och tycker mycket om människorna. Samtidigt upplever hon att branschen har mycket att lära. Hon har fått kommentarer om att hon inte borde köra lastbil, folk erbjuder sig att backa åt henne och äldre män som föredrar att någon annan plogar deras väg. Hon har blivit friad till sju gånger på jobbet.

– När jag var 18 och nyanställd var det jobbigare, i dag har jag mer skinn på näsan. Jag tror att det beteendet är på väg att försvinna, det är en annan generation som inte är lika öppna mot kvinnor i branschen.

Måste man ha skinn på näsan för att arbeta i en mansdominerad bransch?

– Ja, lite i alla fall. Man kan inte acceptera allt, ibland krävs det att man sätter ner foten.

Bortsett från att det är en generationsfråga, tror Jennifer att problemen minskat i och med att fler transportföretag blivit medvetna och arbetar aktivt för att motverka diskriminering.

– Min arbetsplats arbetar mycket med de frågorna och lyckas väldigt bra med det. Branschen har kommit långt de senaste åren.

Är det ett recept för att locka fler kvinnor att bli lastbilschaufförer?

– Jag tror det är en viktig del. Sedan tror jag det är viktigt att ha bra chefer. Om inte cheferna bryr sig, så händer ingenting.

undefined
Jennifer ser en ökning av kvinnliga lastbilschaufförer i Luleå de senaste åren: "I dag är vi hur många som helst, det är jätteroligt", säger hon.

Förutom företagens arbete med likabehandling tror Jennifer att en anledning till att kvinnor i branschen ökar är att kvinnliga lastbilschaufförer syns mer på sociala medier och i TV. Det bekräftar även en rapport från Transportfackens arbetsmiljönämnd som en trolig anledning.

– Många lockas av att de får se hur vardagen ser ut genom influencers och TV, framför allt serien truckers, säger Jennifer.

Trots att hon tycker att det finns mycket för branschen att lära om jämställdhet, tror hon inte att det är värre än på andra mansdominerade arbetsplatser. Det tycker hon är viktigt att lyfta för att locka fler kvinnor.

– Det är absolut lite hårdare jargong, det är en mansdominerad bransch, men de flesta är jättetrevliga. Jag tror inte det är så stor skillnad för den som arbetar inom exempelvis industrin.

Enligt Jennifer finns det mycket som kan locka andra kvinnor till ett jobb inom transportsektorn, framför allt alla trevliga kollegor.

– De är så roliga och trevliga, jag skrattar så mycket på jobbet. Sedan tycker jag mycket om problemlösning som kommer med arbetsuppgifterna, man får klura mycket på saker.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!