Hösten 2023 var Luleåbrottslingen inblandad i tre sprängdåd, alla kopplade till en intern gängkonflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot.
Utöver bombexplosioner i Hässelby och Linköping åtalades mannen också för ett sprängdåd i ett radhusområde i Fullerö utanför Uppsala när lärarstudenten Soha Saad 24-årig kvinna dog.
Även en man i 20-årsåldern från Gällivare stod åtalad för att ha tillverkat bomben, medan en Pajalabo i 25-årsåldern misstänks för delaktighet i sprängdåden i Hässelby och Linköping.
I måndags avslutades den omfattande rättegången när åklagarna yrkade på livstids fängelse.
– Vi anser att alla har begått gärningarna enligt åtalet och därför bör dömas därefter. Vad gäller påföljden rörande Luleåbon anser vi att inget annat än livstids fängelse är aktuellt, säger Erik Grönvall, senior åklagare i Uppsala som tillsammans med kollegan Thomas Bälter väckte åtalen.
Övervakningskameror fångade när Luleåbon placerade sprängladdningen utanför radhuset i Fullerö och tände stubinen. Han har själv medgivit att han vållade kvinnans död men samtidigt hela tiden nekat tiden till mord och hävdat att han aldrig hade för avsikt att döda någon människa.
Till skillnad från övriga åtalade hade Luleåbon medverkat mer under utredningens gång och redogjort kring sin egen roll i händelsen.
Han berättade däremot aldrig något om anstiftaren bakom uppdraget att utföra sprängdåden, trots att han löpande hade informerats om att han kunde få en mildare straffpåföljd då.
– Att han bara bekräftade sin egen roll leder inte till strafflindring. Då hade han behövt lämna fler uppgifter om andra i den här verksamheten.
Det hade i så fall inneburit en lägre straffpåföljd än livstids fängelse?
– Teoretiskt möjligt. Det finns ju regler för det numera. Om man medverkar till uppklarande av annans brottslighet och andra brott, kan det leda till strafflindring, säger Erik Grönvall.
Bakgrunden till samtliga sprängdåd tros alltså vara den blodiga konflikten inom nätverket Foxtrot I ett av de totalförstörda husen i Uppsala fanns anhöriga till Rawa Majid, ledaren för Foxtrot, som polisen misstänkte var de egentliga måltavlorna.
Åklagarna är därmed övertygade om att Luleåbons uppdragsgivare finns i den andra falangen tillhörande Ismail "Jordgubben" Abdo.
Även olika telefonnummer som användes utgör bevis för detta, menar Erik Grönvall.
– De krypterade chattkontona var registrerade i länder där vi vet att delar av den här falangen uppehåller sig, säger åklagaren utan att närmare gå in på vilka länderna är.
Han uttrycker viss frustration över att anstiftarna bakom sprängdåden aldrig kunde lagföras.
– Beklagligt men tyvärr blir det svårt när de styr sin kriminella verksamhet från länder som vi inte har något bra, fungerade samarbete med rättsligt i utredningarna.
Under rättegången uppgav Luleåbon att han inte placerade bomben utanför radhuset i Fullerö enligt ursprungliga instruktioner från uppdragsgivaren. I stället för att sätta den i direkt anslutning till husfasaden där Rawa Majids anhöriga bodde – men inte uppehöll sig i vid tillfället – placerade han den bakom eller under en bil på uppfarten.
Han hävdade själv att han gjorde det för att mildra sprängverkan men åklagarna menar att detta tvärtom fick motsatt effekt.
– Hade han placerat bomben vid fönstren, intill ett hus där ingen befann sig, hade det inte gått lika illa. Sprängverkan blev betydligt större när den placerades i ett mer inneslutet utrymme, vid eller under bilen.
Så kvinnan i huset intill hade överlevt om han hade följt instruktionerna?
– Ja, med största sannolikhet.
Motiven till att utföra det dödliga sprängdådet menade Luleåbon var narkotikaskulder, vilket medförde en stor hotbild som i sig gjorde att han inte berättade något om uppdragsgivarna.
Att mannen, tidigare dömd endast för mindre brottslighet som narkotikabrott, inbrott och hälerier, blir utförare av flera sprängdåd menar åklagarna är i linje med liknande händelser i det eskalerande gängvåldet i södra Sverige.
– Hans berättelse är inte ovanlig. Nätverken slår klorna i alla som är villiga att utföra uppdragen, även om de oftare använder yngre personer som får lindrigare straff, säger åklagare Erik Grönvall i Uppsala.
Vid förhandlingens slut slog tingsrätten fast att Luleåbon och övriga åtalade kvarblir i häktet i väntan på dom som meddelas den 15 november.