Luleåbo dömd för strypmord i Västerbotten

20-åringen från Luleå kommun dömdes till tio års fängelsestraff för strypmordet i Ersmark utanför Skellefteå. I bevisningen fanns bland annat filmer från Snapchat när han ströp sin tidigare vän.

20-åringen från Luleå kommun dömdes till tio års fängelse för strypmordet i Ersmark.

20-åringen från Luleå kommun dömdes till tio års fängelse för strypmordet i Ersmark.

Foto: Hans Berggren

Luleå2021-10-26 13:36

20-åringen filmade sju korta sekvenser som han sedan spred på Snapchat. De makabra bilderna var en del av bevisningen mot 20-åringen som fälldes för mordet i Ersmark.

Luleåbon har erkänt gärningen, men försvarets inställning var att det handlade om grov misshandel och vållande till annans död. Enligt 20-åringen själv handlade det om ett bråk där han ville få offret att bli medvetslös och på så sätt sluta slåss den där kvällen, 28 mars.

– Jag har sett den här typen av grepp i fighting-program på tv, där reser de sig upp efter att någon kopplat sådana här grepp.

Varför filmade han det? Åklagaren ställer honom frågan i rätten.

– Jag filmar för att sedan skicka honom filmerna för att visa hur det går om han angriper mig. Jag hade inte behövt göra så här, men det blev så. Jag kände mig uppjagad, sa han under rättegången i Skellefteå tingsrätt, enligt Norran.

Men strypgreppet runt halsen slutade med att mannen, som beskrevs som en nära vän till 20-åringen, avled av skadorna.

Skellefteå tingsrätt gjorde bedömningen att det handlade om ett mord – och dömde honom därför till fängelse i tio år.

Marko Tuhkanen har varit Luleåbons försvarsadvokat.

– Han har saknat förmåga att inse följderna av sitt agerande, han har inte kunnat inse allvaret av vad han gjorde, sa han i en tidigare intervju i Norran.

– Det finns flera uppgifter i utredningen som visar att han har agerat under en psykos eller liknande tillstånd. Han lider sedan tidigare av en förvrängd verklighetsuppfattning med inslag av att höra röster och tankeläsning.

20-åringen överklagade domen och yrkade på att gärningen skulle bedömas som grov misshandel och vållande till annans död. Han menade även att rättspsykatrisk vård skulle vara en mer lämplig påföljd än fängelsestraff, alternativt att längden på fängelsestraffet skulle sänkas.

Åklagaren yrkade å andra sidan på ett ännu längre fängelsestraff.

– Jag menar att förundersökningen visar att den åtalade har begått gärningen med ett avsiktsuppsåt, alltså att det var hans mening att målsäganden skulle dö, sa åklagare Stina Stener till Norran.

I slutet av september fastställdes dock tingsrättens beslut av hovrätten för övre Norrland och fängelsestraffet på tio år kvarstod. Högsta domstolen har nu meddelat att fallet inte tas upp där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!