Luleåbo representerar Sverige i yrkes-VM

I oktober reser frisören Olivia Jonsson, 21, till Abu Dhabi för att delta i yrkes-VM – en av världens största tävlingar.

Tävlingsmänniskan. Olivia Jonsson hoppas på guld när hon ska representera Sverige i Yrkes-VM i Abu Dhabi i oktober.

Tävlingsmänniskan. Olivia Jonsson hoppas på guld när hon ska representera Sverige i Yrkes-VM i Abu Dhabi i oktober.

Foto: Anneli Hanno

Luleå2017-06-15 14:09

Totalt reser 27 svenska talanger till Abu Dhabi för att representera Sverige inom 26 yrken. Bland de tävlande hittar vi Luleåbon Olivia Jonsson som förra våren kammade hem första pris i yrkes-SM i Malmö.

– Det ska bli otroligt kul och spännande. Jag gillar att tävla och det är klart att man alltid är lite nervös innan. Men när man väl sätter igång går man in i sin bubbla och stänger ute allt annat. Man blir så himla fokuserad, säger Olivia som i dagsläget jobbar på sin mammas salong Annelis hårdesign i Luleå.

Hur går förberedelserna inför VM?

– I vanliga fall när jag tävlar med frisörlandslaget så får man i förväg veta vad man ska göra på tävlingen. Nu blir det mer som ett nationellt prov där vi får veta allt just innan start. Det blir mer som när en kund kommer in på salongen och berättar hur den vill ha det. Det kan bli allt från bruduppsättning och permanenter till klipp- och färg på både dam och herr. Det gäller att träna på allt för att vara väl föreberedd, säger Olivia.

Deltagarna ställs inför ett tufft schema under de fyra dagar som tävlingen pågår, med flera moment varje dag.

– Vi kommer att hålla på sex timmar om dagen, effektiv tid. Det är ett tufft schema men det ska bli jättekul.

Vad siktar du på i och med tävlingen?

– Jag siktar på guld, absolut. Jag är en tävlingsmänniska och all fokus ligger just nu på tävlingen med mycket träning på salongen.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill ju bli bäst. Nu är målet att vinna det här. Sedan är det jättetufft motstånd. Alla asiatsiska länder är jätteduktiga. Man får jobba hårt nu. Efter tävlingen brukar man kunna få många nya kontakter, vi får se lite grann. Jag stänger inga dörrar och har stora mål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om