Grunden vid SSAB:s ståltillverkning är att omvandla järnmalm till råstål. Masugnarna är nyckeln i den processen, som följs av förädling.
I media framkom via källor att en utredning satts igång kring råstålstillverkningen. Ett beskrivet scenario är att i Oxelösund enbart ha kvar förädlingen och stänga masugnarna medan råstålstillverkningen i Luleå utökas, vilket det för övrigt finns tillstånd till.
Luleå vinnare
Luleå skulle vinna, Oxelösund förlora.
- SSAB är arbetsgivaren med stort A i Oxelösund, en neddragning där skulle vara ett slag mot hela kommunen, säger Olof Jonmyren, ledarskribent vid Södermanlands nyheter.
- Vi tittar på olika alternativ. Det viktigaste för oss är vad som är långsiktigt bra för SSAB. Det är ingen ortsfråga, det handlar om att säkra SSAB:s framtid, säger Stefan Enbom, platschef vid SSAB i Luleå, utan att bekräfta det beskrivna scenariot. Han uppger att utredningen är klar till sommaren.
Långt i förväg
SSAB:s informationsdirektör Helena Stålnert säger att en översyn av metallurgin, det som nu pågår, sker återkommande ungefär var femte år.
- Senast blev resultatet att vi fortsätter med de masugnar vi har i dag. Det är en stor och tung verksamhet med långa ledtider och man måste ha lång framförhållning. Senare i år kommer koncernstyrelsen att fatta någon form av inriktningsbeslut; den här vägen ska vi gå.
Utredningen utförs av SSAB och kompletteras med en parallell utredning från externa konsulter, för att kunna göra jämförelser, uppger Helena Stålnert.
Från fackligt håll, i Luleå respektive Oxelösund, talas ogärna om vinnare eller förlorare.
- Visst är det en hotbild men att inte göra något är också en hotbild. Vi har ju konkurrens. Mitt första alternativ är inte nedläggning i Oxelösund, säger Lena Fornstedt, vice ordförande i IF Metall SSAB Oxelösund.
- Utredningen går ut på att se över så att det jobbas kostnadseffektivt, så att bolaget klarar konkurrensen från övriga, konstaterar Uno Granbom, Unionen, SSAB i Luleå.
Koldioxidbovarna
Till bilden hör utsläppen av koldioxid. Luleå och Oxelösund ligger i toppen i Sverige över utsläpp av koldioxid per invånare. Masugnar och facklad gas har stor del i det.
Systemet för handeln med utsläppsrätter på koldioxid är ren ekonomi för stora industrier. Principen är att lägre utsläpp ger mer pengar alternativt utrymme för ökad produktion. Höga utsläpp straffar företagen.
Framöver klarnar villkoren för denna handel 2013-2020.