Luleå vill satsa på nyckelfri hemtjänst

Hemtjänsten i Luleå kan bli nyckelfri. I ett pilotprojekt som planeras till hösten ska fördelarna med ett digitalt nyckelsystem testas och utvärderas.

Luleås hemtjänst kan bli fri från vanliga nycklar. Ett digitalt låssystem ska testas, sannolikt redan till hösten.

Luleås hemtjänst kan bli fri från vanliga nycklar. Ett digitalt låssystem ska testas, sannolikt redan till hösten.

Foto: Swedlock

Luleå2021-04-16 13:17

Socialnämndens arbetsutskott ställde sig bakom förslaget. Beslut tas i nämnden 29 april.

– Det är en efterlängtad satsning. Arbetet har pågått ett par år, säger Henric Barsk, enhetschef vid socialförvaltningen.

Kommunerna i Norrbotten har redan gjort en gemensam upphandling. Leverantör blir Swedlock.

undefined
En låscylinder placeras utanför det ordinarie låset, som samtidigt kommer att fungera som tidigare.

Tekniken kan enkelt beskrivas som att en låscylinder placeras utanpå det befintliga dörrlåset. Dörren kan sedan öppnas med hjälp av en digital nyckel (tagg) och en aktiveringsdosa.

– Ingen som helst åverkan görs på dörren. Brukare och anhöriga kan fortfarande använda den vanliga nyckeln, säger Barsk.

Systemet är batterifritt. Det anses vara smidigt och ha stora fördelar när det gäller säkerhet. Om nyckeln tappas bort fungerar den inte. Nyckeln ställs in efter behörighet och tid. Tidigare har hemtjänsten samlat in tre vanliga nycklar av sina brukare. Om projektet blir verklighet behövs maximalt en (som "back up").

Två olika hemtjänstgrupper ingår i pilotprojektet; en i centrum och en på landsbygden. Vilka är inte bestämt ännu.

– Vi behöver kolla upp rutiner, kontakta fastighetsägare och göra riskanalyser. Intressant är exempelvis hur Luleås klimat lämpar sig.

undefined
Om projektet blir lyckat försvinner hanteringen av vanliga nycklar från hemtjänsten.

Henric Barsk räknar med att pilotprojektet kan starta under senhösten.

– Vi ser mycket positivt på det här och hoppas kunna implementera systemet så fort som möjligt, förutsatt att piloten faller väl ut, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).

Satsningen beräknas kosta 1-2 miljoner, och ingår i en större förstärkning av äldreomsorgen som socialnämndens arbetsutskott ställde sig bakom. Pengarna kommer från statliga bidrag.

Utöver detta blir det en satsning på 1,1 miljoner till ytterkläder inom hemtjänst, hemsjukvård, boendestöd, nattpatrull och trygghetslarm. Personal kan köpa ytterkläder för 1700 kr vartannat år.

undefined
Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), ordförande i socialnämnden.

Vidare ska cirka sex miljoner satsas i sju fasta sjukskötersketjänster och en MAS (medicinskt ansvarig). Tjänsterna ska öka patientsäkerheten på kvällar och helger samt inom korttidsverksamhet.

Arbetsutskottet ställde sig även bakom förslaget att stänga korttidsboendena Gammelstad och Strandvallen, och flytta verksamheten till Lulsundet. 18 platser minskas till tio. Regnbågens korttidsboende för barn blir däremot kvar.

– Vi har haft en bra dialog med bland andra FUB Luleå och landat i det här. Tio platser motsvarar behovet, säger Wennerbrandt Sevastik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!