I Luleå tänker man annorlunda än i Kiruna. Siffrorna får kommunen att försöka stuva om inom både förskolan, skolan och äldreomsorgen.
– Luleå har ju många små enheter. Det pågår ju ett arbete inom båda förvaltningarna om att förändra den strukturen, säger Elisabeth Persson Ståhl, controller på ekonomikontoret.
Kuriren har berättat om den nya skolstrukturen. Den är ännu bara ett förslag och det väntar många heta debatter innan den kan bli ett beslut. Om det överhuvudtaget blir så – att lägga ned skolor är inte lätt för en kommunpolitiker.
När det gäller äldreomsorgen förklarar socialchef Mikael Lekfalk att kommunen har för äldre placerade på äldreboenden. Nu jobbar man för färre antal platser och på större enheter. Till detta ska komma ett ökat utbud av hemtjänst.
Man vill också samla de äldre i särskilda trygghetsboenden vilket är mer rationellt för hemtjänsten.
– De flesta vill ju bo kvar hemma. Förutsatt att vi kan erbjuda dem trygghet. Men det är en strategi vi har och som vi anpassar oss till, säger Lekfalk.
Han påpekar också att det till skillnad från södra Sverige finns få privata entreprenörer som sysslar med äldreomsorg.
– Den driftformen pressar ofta kostnaderna för kommunerna. Men då talar vi om dåliga scheman för kvinnor som mest får jobba deltid. Luleå erbjuder vi alla heltid och högre löner, säger han.
Mikael Lekfalk säger att de följer dessa kostnadsjämförelser noga men att de inte får styra verksamheten helt.
– Vi försöker närma oss ett snitt men vi får inte heller tänka kortsiktigt, säger han.