Luleå växer sig större och större - "Vi har bostäder"

För tio av Norrbottens 14 kommuner går det tungt. Under 2017 var det bara i fyra kommuner som invånarantalet ökade. En av dem var Luleå, som hade en ökning på 700 personer. "Det viktiga är att Luleå är starkt", säger Stefan Larsson, statistiker på Luleå kommun.

LULEÅ2018-02-21 17:30

Att Norrbotten avfolkas är ett problem som varit på tapeten sedan länge. Även i år visar Statistiska Centralbyråns siffror att befolkningen minskar i tio av Norrbottens kommuner. Däremot finns det fyra undantag där man i stället blir fler. Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Luleå är den kommun där befolkningen ökat överlägset mest, med 700 personer under 2017. Larsson menar att om det fortsätter i samma takt har kommunen nått 78 000 invånare nästa höst. – Luleå har fler födda än döda, det är den enda kommunen i Norrbotten som har det. Alla andra har minus där. Vi har en inflyttning som är ökande, både från länet och utlandet, säger han.

I juni förra året berättade NSD att Luleå under första tredjedelen av 2017 ökat med endast 19 personer, och årets mål med en befolkningsökning på minst 600 personer kändes avlägset. Men nu kan man alltså konstatera att det gått vägen. De senaste två åren har även gruppen i arbetsför ålder, det vill säga personer mellan 25-64, ökat mest medan det mellan 2010-2015 var personer över 65 som blev fler i Luleå. Dessutom har kommunens totala invånarantal sedan 2010 ökat mest de senaste två åren.– En liten del i det beror på att det är mer invandring. Om det går bra för universitet kommer det in studenter, och kanske någon fler stannar kvar efter studier och fortsätter att jobba här, säger Larsson.

Han ser inga nackdelar med kommunens mål om en ökande befolkning.

– Vi bygger rätt bra. Vi har byggt upp en infrastruktur kring det här, och vi har bostäder. På Malmudden byggs nu billigare hyresrätter, och man fyller på hela tiden för att täcka upp behovet. Arbetstillfällen föds utifrån universitetet. Vidare menar Larsson att det är bra för hela länet att Luleå är starkt.– Den rollen ska Luleå ha i Norrbotten. Man ska inte öka på bekostnad av andra, det ska komma till folk.

Två av Norrbottens kommuner utmärker sig dessutom på riksnivå. Högst medelålder i Sverige hade Överkalix med 49,6 år, där nästan var tredje invånare är 65 år eller äldre. Pajala var under 2017 den kommun i Sverige som hade högst antal personer över 65 år, närmaste bestämt 34 procent av befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om