Anläggningen på Svartöstan blir stålkoncernens andra som kan producera fossilfritt stål. Den första byggs i Oxelösund och ska vara i full produktion om två år.
Inför nästa investering stod valet länge mellan Luleå eller finska Brahestad.
– Det är en förutsättning att vi nyligen säkrade elleveranser från Vattenfall. Det kommer att innebära en stor besparing när vi inte längre behöver transportera vårt stål 900 kilometer till Borlänge. Om fyra år sker kallvalsningen i Luleå, förklarar Martin Lindqvist.
Det nya stålverket ska bestå av två ljusbågsugnar och innehåller ett integrerat valsverk för tillverkning av specialstål.
Investeringen innebär högre effektivitet, lägre fasta kostnader och kortare ledtider. Stålverkets design skapar en möjlighet att öka produktionen med 0,5 miljoner ton per år samt ytterligare en miljon ton per år av special- och premiumstål.
Det nya stålverket ska stå klart i slutet av 2028. Fortfarande saknas ett miljötillstånd, men företagsledningens bedömning är att den kan finnas på plats mot slutet av 2024.
– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft och säkrar jobben, förklarar Martin Lindqvist.
I dag har SSAB uppemot 1 100 anställda i Luleå. Förändras antalet i framtiden?
– Grovt räknat blir det ungefär lika många, men vi behöver hitta andra yrkeskompetenser.
Vad händer med den gamla masugnen?
– På sikt kommer hyttan att monteras ned och användas i vårt nya sätt att tillverka stål.
Det nya stålverket ska använda en råvarumix av fossilfri järnsvamp från Hybrits demonstrationsanläggning i Gällivare och återvunnet stålskrot.
– Det finns en stor efterfrågan på fossilfritt stål. Vi har redan ingått i partnerskap med 55 kunder, understryker Martin Lindqvist.
Ett framtida frågetecken blir tillgången på järnsvamp. LKAB hoppas kunna framställa 1,35 miljoner ton järnsvamp per år och planerar för en utökning runt 2030 till totalt 5,4 miljoner ton per år. Det mesta lär hamna hos SSAB.
LKAB:s koncernchef Jan Moström höjde ett varningens finger under tisdagen.
– Omställningen i Sverige hindras av tidskrävande och oförutsägbara tillståndsprocesser. Vi har redan tvingats skjuta tidsplanen för Hybritdemon i Vitåfors till i slutet av 2027 med stor risk att det skjuts in i 2028.