Luleå saknar handlingsplan för våldsbejakande extremism

En fjärdedel av Sveriges kommuner saknar handlingsplaner för våldsbejakande extremism. Luleå kommun har tillhört gruppen men till årsskiftet räknar kommunens demokratistrateg, Andreas Jönsson, att handlingsplanen ska finnas tillhanda.

Anledningen till att handlingsplanen har dröjt är omorganisationer samt att personer som arbetat med ämnet har slutat, berättar Andreas Jönsson.

Anledningen till att handlingsplanen har dröjt är omorganisationer samt att personer som arbetat med ämnet har slutat, berättar Andreas Jönsson.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2021-12-02 14:30

En fjärdedel av Sveriges kommuner saknar handlingsplan för våldsbejakande extremism, något som en kartläggning från Dagens Nyheter visat. I Sverige finns det i huvudsak tre våldsbejakande rörelser: den våldsbejakande högerextrema vit makt-miljön, den våldsbejakande vänsterextrema autonoma miljön samt den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön. 

Med våldsbejakande menas att man i rörelsen inte accepterar en demokratisk samhällsordning och främjar våld för att uppnå sina idealistiska mål. De är alltså villiga att begå våldsbrott för att ändra samhällsordningen. 

Andreas Jönsson är demokratistrateg i Luleå kommun, han medger att Luleås process vad gäller våldsbejakande extremism tagit tid, men att de nu snart är i mål.

– Det finns lite historia bakom detta, till en början initierades ett arbete med frågor om våldsbejakande extremism som sedan blev ett så kallat "bör-krav", alltså att varje kommun bör ta fram en strategi och en handlingsplan för våldsbejakande extremism, berättar Jönsson. 

Handlingsplanen kommer bland annat innehålla en kontinuerligt uppdaterad lägesbild av den våldsbejakande extremismen i kommunen och strax efter årsskiftet ska aktivitetsplanen finnas tillhanda för Luleå kommun, en process som tagit lite tid. 

– Det har varit vissa personer som slutat och omorganisationer som gjort att det dragit ut på tiden, men strax efter årsskiftet ska den vara kvalitetssäkrad och klar. 

Luleå kommun har tagit fram en lokal lägesbild och enligt den finns det inget att oroa sig för. 

– Det ser tryggt ut och det finns inget stort problem. Vad som kan identifieras är högerextrema miljöer där det förekommer, till exempel, hakkors och propagandablad men det är inget vi kan se är en riskgrad idag. Den vänsterextrema rörelsen har ingen större aktivitet och där ser vi det oftare som en reaktion på det högerextrema våldet. Detsamma gäller det religiösa våldet, det är väldigt lågt, säger Andreas Jönsson. 

Han tillägger också: 

– I Luleå kommun handlar det om att ta fram aktuella lägesbilder av den våldsbejakande extremismen, men denna typen av problem har vi inte i någon stor utsträckning uppåt i landet. Blickar man söderut finns det kommuner som behöver göra nya lägesbilder varje vecka, där befinner vi oss tack och lov inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!