GoFaR är en förkortning av Gemensam ordnad Fysisk aktivitet på Recept. Arbetssättet är en utveckling av FaR, Fysisk aktivitet på Recept, men här riktar det sig mot barn och unga som behöver röra sig mer. Receptet skrivs ut av skolsköterskan.
Helsingborg kommun har använt sig av metoden i ett par år, nu vill Luleå följa efter. Det är elevhälsan som driver projektet som är ett samarbete mellan barn- och ungdomsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och RF-Sisu.
Skolsköterskan Ewa Vikermo-Rajala fick reda på arbetssättet via en skolsköterskekollega i Helsingborg och nu leder hon arbetet med att införa det i Luleå.
– Vi fick hela deras koncept som är påbörjat och utvärderat. Vi tog det rakt av och har byggt vårt utifrån lokala förhållanden.
Det återstår fortfarande politiska beslut gällande bidrag för social investering men om allt går enligt plan kommer arbetssättet införas på prov i Luleå gymnasieskola, Porsöskolan och Borgmästarskolan från och med kommande termin.
– Det här blir ett verktyg för den lokala elevhälsan att stötta upp och samverka kring de elever där vi känner att här skulle det vara bra med ett recept, säger hon.
Ett recept innebär att eleven, om denne uppfyller de kriterier som elevhälsan har satt upp, får stöd för att öka sin fysiska aktivitet. När ett recept på fysisk aktivitet för vuxna skrivs ut får den vuxne själv ta allt ansvar, i detta fall får barnet hjälp på vägen.
– I vardagen i skolan ska det finnas en stöttande person som kan gå fram och fråga hur det går med den fysiska aktiviteten så att man får den där lilla pushen som kanske inte annars blir av. Det kan vara en lärare, en kurator men det kan också vara en person på hemmaplan.
Ewa Vikermo-Rajala är tydlig med att GoFaR är en satsning som innehåller många delar. Fysisk aktivitet motverkar inte bara övervikt utan även koncentrationssvårigheter, stress, psykisk ohälsa och kan leda till bättre resultat i skolan.
Avgörande är att barnet eller ungdomen själv är motiverad och får vara med och styra vilken aktivitet som ska utföras. Det kan exempelvis handla om att kunna bada utan kostnad, något kultur- och fritidsförvaltningen ställt sig positiv till.
Via RF-Sisu och region Norrbotten finns i dag en aktivitetskatalog för vuxna som får motion på recept och det kommer fungera på samma sätt för barn och ungdomar inom GoFaR.