Luleå och Malmberget i dragkamp om jätteanläggningen

Luleå eller Malmberget? Någon av orterna blir platsen för Hybrits demonstrationsanläggning, som kan stå färdig redan 2025. Men höjden – närmare 200 meter (!) – och begränsad elnätskapacitet innebär problem, liksom tillståndsprocesserna. "Läget är akut", säger Andreas Regnell, Vattenfall.

Högtflygande planer. Hybrits demonstrationsanläggning, som ska stå färdig 2025, placeras i antingen Luleå eller Malmberget och kan bli uppemot 200 meter hög. "Vi talar om en produktion på en miljon ton järnsvamp per år", säger Martin Pei, teknisk direktör SSAB och styrelseordförande Hybrit. (På bilden: Hybrits pilotanläggning i Luleå).

Högtflygande planer. Hybrits demonstrationsanläggning, som ska stå färdig 2025, placeras i antingen Luleå eller Malmberget och kan bli uppemot 200 meter hög. "Vi talar om en produktion på en miljon ton järnsvamp per år", säger Martin Pei, teknisk direktör SSAB och styrelseordförande Hybrit. (På bilden: Hybrits pilotanläggning i Luleå).

Foto: Nils Johansson

Luleå2020-06-01 14:05

två år har gått sedan statsminister Stefan Löfven med flera var med vid byggstarten av Hybrits pilotanläggning i Luleå och i sommar ska allting vara klart för testproduktion senare i höst.

Nu tas nästa steg av gemensamma ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall som strävar efter att bli först i världen med en demonstrationsanläggning för fossilfritt stål.  

– Det blir en stor anläggning för att visa att vi kan tillverka fossilfri järnsvamp med vätgas. Vi talar om en produktion på en miljon ton järnsvamp per år, säger Martin Pei, teknisk direktör SSAB och styrelseordförande Hybrit, vid måndagens pressträff. 

Byggstart planeras redan under 2023 och två alternativa platser utreds gällande placering – Vitåfors industriområde i Malmberget och Svartöns industriområde i Luleå.

– Målet är att demonstrationsanläggningen ska vara byggd redan 2025, så att vi kan visa upp den i industriell skala 2026 och därefter i kommersiell skala 2030, säger Pei.

Men många frågetecken återstår – däribland vad gäller elförsörjningen, då en övergång till fossilfri stålproduktion kräver hela tio procent av landets elkonsumtion.  

– En rimlig bedömning är uppemot 190 terrawattimmar 2045 mot dagens 140 terrawattimmar, en väldigt kraftig ökning. Om vi inte får fram el, kan vi inte bygga anläggningen, säger Andreas Regnell strategichef Vattenfall.  

– Vi behöver förstärka elnätet, vilket innebär nya kraftledningsstolpar uppåt 40 meter. Alltså väldigt synliga anläggningar som påverkar landskapsbilden, säger Markus Petäjäniemi direktör Marknad och teknik LKAB.

Ett annat orosmoln är höjden på den färdiga anläggningen – uppemot 200 meter (!) – vilket kan jämföras nuvarande masugnen i Luleå (80 meter) eller Kaknästornet (155 meter).  

Eftersom både Luleå och Malmberget ligger i Försvarsmaktens lågflygningsområde är inte detta genomförbart i dag utan dispenser, därutöver är inflygningen till Kallax unik för Luleå.  

Även utbyggd elförsörjning kan påverkas av detta.

– I lågflygningsområdet gäller i dag maxhöjd på 20 meter vad gäller kraftledningarna, säger juristen Agneta Wieslander, Hybrit.

Har ni fått indikationer på att dispens kan ges vad gäller höjden på anläggningen?

– Nej, vi har inte kommit så långt i dialogerna ännu. Men en sådan dispens är jätteviktig.

Överlag finns en oro över segdragna tillståndsprocesser.

– Akut att stärka elnäten ytterligare. Vi måste få upp hastigheten på tillståndsprocesserna, som samtidigt ska vara rättssäkra. Det måste gå mycket snabbare för att hela omställningen i samhället och såna här viktiga industriprojekt ska bli av, säger Andreas Regnell, Vattenfall.  

– Det ena är miljötillstånden för direktreduktionsanläggningen, där vi nu inleder samråd med myndigheterna. Därefter en linjekoncessionen för elnätsföretagen, som ska kunna dra fram nya kraftledningar, säger Eva Vitell, vd för Hybrit.

Parallellt har också förberedelser inletts för ett tillfälligt vätgaslager i bergrum i Svartöberget.

– Eftersom elproduktionen i framtiden fluktuerar mycket mer i och med mer väderberoende kraft vill vi kombinera med ett stort vätgaslager långt ned i berget, som gör att vi har en flexibilitet att inte behöva konsumera el i tider när det är exempelvis inte blåser eller är väldigt kallt, säger Andeas Regnell.

Vd Eva Vitell berättar att så kallade närboendebrev har gått ut till allmänheten i aktuella bostadsområden i Luleå och Malmberget den gångna helgen.

– Väldigt viktigt att de som berörs närmast av projektet får information av oss i så tidigt skede som möjligt. Det blir en inledande dialog för att vi sen ska kunna gå in i den övriga samrådsfasen om några veckor.

Hundratals arbetstillfällen utlovas i byggfasen av demo-anläggningen. Däremot svävar projektägarna på målet kring hur många anställda som senare behövs för själva driften. 

– Vi vill inte säga några exakta siffror ännu, men det blir en del jobb, säger Hybrits styrelseordförande Martin Pei.  

Han konstaterar samtidigt att morgondagens fossilfria stålproduktion i än högre grad bygger på automation och digitalisering.

– Klart att vi vill utnyttja de teknikerna även i framtiden. Men det kommer ändå behövas resurser vad gäller underhåll med mera. Därför får vi återkomma till hur många jobb det handlar om i slutändan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!