– Vi är på tok för små enskilt. Vi måste hitta och lägga pusslet tillsammans, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå kommun.
Med projektet som drar igång nästa år hoppas man få sina invånare att stanna men även kunna locka nytt folk att flytta in.
– Vi behöver ett helhetsperspektiv när det gäller kompetensförsörjningsfrågan kopplat till etableringar och den rörlighet som det genererar på den redan befintliga arbetsmarknaden, förklarar Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå i ett pressmeddelande.
Men för att kunna göra det behöver man veta vilka arbetstillfällen de nya etableringarna innebär.
Därför kommer man redan i augusti i år att inleda en förstudie som ska ta reda på vilken typ av kompetens man kommer behöva extra av inom kommunerna.
– Hur dammsuger vi så att vi använder all kraft vi har här själva, men också hur får vi hit fler?, undrar Anna Lindh Wikblad.
Förutom de direkta jobb som etableringarna kommer erbjuda lär även andra behov att dyka upp i samband med nyanställningarna. I ett pressmeddelande lyfter man upp ett exempel på eventuella för- och grundskolerekryteringar som skulle behövas om de nyinflyttade kommer med barn.
– Det handlar inte bara om att lösa frågan där vi befinner oss nu, utan se på kompetensförsörjningsbehovet i Boden och Luleå på lång sikt, säger Magnus Åkerblom, förvaltningschef på arbetsmarknad och utbildningsförvaltningen i Bodens kommun.