Luleå måste vända viktiga trenden

Luleå har underskott på kvinnor i familjebildande ålder. En ny rapport berättar om orsakerna – och tipsar även om hur Luleå ska göra för att vända den viktiga trenden.

Fördelningen av antalet kvinnor över ålder i fyra kommuner
år 2015. Summan av andelarna för respektive kommun (siffrorna på höjden) summerar
till 100 procent. Data från SCB.

Fördelningen av antalet kvinnor över ålder i fyra kommuner år 2015. Summan av andelarna för respektive kommun (siffrorna på höjden) summerar till 100 procent. Data från SCB.

Foto: Umeå universitet

LULEÅ2017-05-12 05:00

Rapporten, som gjorts av Umeå universitet på uppdrag av Luleå kommun, presenterades för kommunstyrelsen på måndagen. Uppdraget initierades av Miljöpartiet efter valet 2014.

– Det var faktiskt något som jag hade arbetat med innan jag blev gruppledare och som vi fick med i budgeten. Och jag måste säga att jag blev mycket glad över resultatet. Rapporten pekar tydligt på problemets orsaker och vilka följder det får. Forskarna trycker på att mansöverskottet inte är problematiserat i Luleås tillväxtarbete och det måste vi ta på allvar. Sedan ger man även ett antal förslag på hur Luleå ska öka antalet kvinnor och stärka arbetet med tillväxten. Det är mycket som är användbart för kommunen, säger Jan Nyberg.

Luleå har en relativt jämn befolkningsstruktur. 2016 var 49,2 procent kvinnor men det är lägre än de senaste decennierna då den legat på 49,5 procent. Och enligt Luleås egna prognoser finns risk att andelen kvinnor minskar ytterligare i framtiden.

Det stora problemet är dock att i åldrarna 25–40 år är andelen kvinnor som lägst. Det vill säga den ålder då de flesta familjer bildas och sätter bo. Den är nere i 42-43 procent i vissa åldrar. Detta i sin tur riskerar att hämma tillväxten.

Rapporten jämför Luleå med andra städer. Umeå och Östersund har exempelvis en betydligt högre andel kvinnor. En orsak som nämns är att universitetsstäder som domineras av tekniska utbildningar attraherar unga män i första hand. En parallell dras till Linköping, som har en liknande struktur som Luleå. Det är dock så att könsfördelningen mellan studenter vid LTU nära nog är 50–50 så kvinnorna försvinner efter studierna.

Andra faktorer som påverkar utvecklingen i Luleå: stadens storlek, naturresurstraditionen i näringslivet, bostadsmarknad, barnomsorg, tradition av prioritering av idrott och friluftsliv.

Rapporten påpekar att de närliggande städerna Piteå och Boden, som tidigare hade en högre andel kvinnor än män, inte längre har det.

Rapporten ger även ett antal konkreta förslag på hur Luleå ska göra för att vända utvecklingen och bli attraktivare för kvinnor (se faktaruta).

– Rapporten gav både sådant som vi vet sedan tidigare och sådant som vi är intresserade av. Vikten av att bygga stad, exempelvis. Unga kvinnor attraheras av utbud på kultur och fritid. Nu ska vi titta på rapporten i partigruppen och sedan bestämma hur vi går vidare, säger Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S).

Tips för Luleå

Sätt som mål att inte minska andelen kvinnor. Mansöverskottet och de strukturer det skapar kan ha skapat en hemmablindhet.

Sätt som mål att bli 100 000 invånare. Större stad = attraktivare för kvinnor.

Samarbeta med Boden och Piteå för att stärka attraktiviteten för kvinnor.

Fortsatt dialog med LTU om hur andelen kvinnor i tekniska utbildningar ska öka.

Fortsatt dialog med näringsliv och offentlig sektor om rekrytering av kvinnor till ingenjörsbefattningar.

Fokusera på erbjudandet inom boende, fritid, barn- och ungdomsverksamhet till unga par som ännu inte valt Luleå som första boendealternativ.

Källa: Rapporten Unga kvinnor i Luleå, av Lars Westin, professor i regionalekonomi och docent i nationalekonomi, Umeå universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!