Utrustning från Sunderby sjukhus skänks till Ukraina

Region Norrbotten har tidigare stöttat den ukrainska sjukvården med ambulanser. Nu ska även arbetskläder och operationsbord levereras. "Det är ett initiativ för att stötta deras kamp och sjukvård", säger Anders Öberg, ordförande i regionsstyrelsen (S)

Anders Öberg

Anders Öberg

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-10-03 15:30

Materialet kommer från Sunderby och Gällivare sjukhus och består av 700 plagg arbetskläder och operationsbord. Enligt regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S) är projektet ett sätt att visa Region Norrbottens stöd för Ukraina.

– Det är ett initiativ för att visa att vi stöttar deras kamp. Det är viktigt att de får fungerande sjukvårdsmaterial, säger han.

Materialet som ska skänkas har bytts ut mot mer modern utrustning på regionens sjukhus. Trots att den ses som förbrukad där menar Anders Öberg att den är av tillräckligt fint skick för att bidra till Ukrainas sjukvård.

– Utrustningen har bytts ut av olika skäl här. Man kanske har bytt leverantör eller beslutat om andra modeller. Det är fortfarande fullt fungerande grejer som behövs i sjukvården, säger han.

Vilka sjukhus i Ukraina är det som mottar materialet?

– Det vet jag faktiskt inte. Det är två sjukhus och vi tar hjälp av en organisation som vi litar på för att säkerställa att det kommer fram.

Region Norrbotten har tidigare skänkt ambulanser till Ukraina. Det här är första gången man skickar ner arbetskläder och operationsutrustning. Anders Öberg utesluter inte att leveranserna kommer att fortsätta.

– Vi ska först följa utvecklingen men det är möjligt att det blir fler leveranser längre fram, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!