Luleå lätt för plånboken
Luleå har landets lägsta avgifter för fjärrvärme, vatten och avlopp, avfall och el. - Det handlar om cirka 500 kronor lägre månadsavgift för en normalstor lägenhet, säger Hyresgästföreningens Sten Fors.
BILLIG VÄRME. Luleå har lägst fjärrvärmeavgift i landet. Dessutom har kommunen lägst sammanlagd avgift för alla andra nyttigheter som el, vatten, avlopp och avfall.
Foto: Roland S Lundström
- Luleå har stor nytta av överskottsgasen från SSAB. Man har lyckats förhandla sig till ett lågt pris och det är det som gör att Luleå har låg avgift för fjärrvärmen. Eftersom det inte finns någon miljöavgift för gasen kan priset ligga kvar på en låg nivå, säger Sten Fors.Han säger att andra kommuner i länet har en sämre situation. Det gäller bland annat Gällivare och Kiruna. Där använder man torv i sina fjärrvärmeanläggningar. Miljöavgifter har tvingat dessa kommuner att höja avgiften för fjärrvärme. I Luleå ligger den på 78,21 kronor per kvadratmeter, i Kiruna är motsvarande kostnad 151,70 och i Gällivare 150,63.Sten Fors på Hyresgästföreningen säger att Luleå energis fjärrvärmeanläggning inte bara ger låga priser på fjärrvärme, man producerar också elektricitet till relativt låga priser. Han säger också att nätavgifterna är lägre i Luleå än i de flesta kommuner. Kommer leda i 15 år
Kommunalrådet Karl Petersen säger att han är mycket nöjd med undersökningen och dess resultat. Han säger att de låga avgifterna är bra argument för att locka privatpersoner och företag att etablera sig i kommunen.- Det är alltid bra att ligga etta i landet i sådana här sammanhang. Och det är resultatet av vår strategi är att ha låga taxor för abonnenterna. Och vi kommer att behålla förstaplatsen när det gäller fjärrvärme under de närmaste 15 åren. Det beror på det avtal som vi tecknat med Luleå energi.Enligt Petersen är de låga avgifterna i Luleå ett bra argument för att människor och företag ska etablera sig i kommunen. Jämförelsen av kostnader för olika nyttigheter presenteras i den så kallade Nils Holgersson-undersökningen. Bakom den står Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Sabo (de allmännyttiga bostadsföretagens organisation) och HSB. Av undersökningen framgår att Piteå och Boden också har låga sammanlagda avgifter. Piteå hamnar på sjätte plats i landet och Boden på åttonde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!