Luleå kommuns vänorter på besök

I dag invigs det efterlängtade Kulturens hus, och intresserade och inbjudna gäster strömmar till. Och hur väl passar det då inte att bjuda in kommunens vänorter till ett årligt besök.
- Underbart! tyckte ryske borgmästaren Aleksander Dubrovskiy om sitt allra första besök i Sverige och vänorten Luleå.

LULEÅ2007-01-13 06:00
Luleå kommuns tradition med vänorter är lång, det startade på 1940-talet när krigets härjningar i våra grannländer förde brödrafolken närmare varand­ra. I dag har kommunen ett livaktigt samarbete med fem orter, Ringköbing i Danmark, Kemi i Finland, Tromsö i Norge, Zenica i Bosnien och Murmansk i Ryssland.
På fredagen fanns fyra av dem närvarande i Luleå.
- Ringköbing kan tyvärr inte medverka. De har just utfört en stor sammanslagning av fem kommuner till en och är upptagna med det arbetet förklarade värdarna för vänortsmötet Margaretha Bladfors-Eriksson, ordförande i kommunfullmäktige och vänortkommittén, samt kommunalrådet Karl Petersen.

Viktiga erfarenheter
Men i övrigt så fanns de andra orterna representerade, och man såg fram emot att få vara med på invigningen av Luleås nya stolthet.
- Helt underbart, förklarade borgmästare Aleksander Dubrovskiy på frågan vad han tyckte om den nya kulturborgen.
- Det här är också första gången jag är i Sverige och Luleå. Vi har viktiga erfarenheter att göra här, inte minst av er hantering av demokratifrågor, förklarade borgmästare Dubrovskiy.
Gästerna bjöds förutom invigningsmedverkan också på sightseeing i Gammelstads kyrkby, med mera.
Man dryftade också förstås frågor gällande vänortssamarbetet. Och orten Zenica i Bosnien som blev vänort under 1990-talet lyfte Margareta Bladfors-Eriksson fram som ett bra exempel på hur samarbetet fungerar.
- Jag var där för två år sedan. Man har byggt upp en organisation typ ABF och fått igång cirklar, det är en mycket konkret verksamhet som förutom att generera jobb också ger folk en framtidstro,förklarade hon.Fotnot: Förutom vänortssamarbete så har också Luleå kommun annat samarbete över statsgränserna. Bland annat med staden Uleåborg i Finland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om