Den andra sommaren med elsparkcyklar på Luleås gator är på väg mot sitt slut. Det norska uthyrningsföretaget Ryde finns i dag i 13 städer runt om i landet med Umeå och Luleå som nordligaste utposter.
På Luleå kommun har trafikingenjör Carl-David von Kraemer kunnat se hur användandet ökat i sommar.
– Vi hade inte förväntat oss dagens breda användning. Vi förstod att den skulle tilltala en viss åldersgrupp, men har hela tiden hoppats att elsparkcykeln skulle bli mer ett transportsätt än ett lekfordon. För kommunens målsättning att skapa ett mer aktivt Luleå har den inte bidragit positivt. Forskning visar att elsparkcykeln används i stället för kollektivtrafik eller gång.
I oktober planerar Luleå kommun att göra en utvärdering tillsammans med företaget Ryde. Det finns områden där kommunen gärna vill se skärpta åtgärder. Det handlar bland annat om att få ned antalet olyckor (se faktaruta).
– Vi ställde förra året krav på att få bort all trottoarkörning. Det är en del av det villkorsavtal som vi tecknat med Ryde. Tyvärr har företaget inte lyckats få tekniken att fungera, men det är något som vi vill se åtgärdat till nästa år, säger Carl-David von Kraemer.
Luleå kommun överväger också en ytterligare skärpning av hastighetsbegränsningen på Storgatan, där de flesta olyckor inträffar. I dag är topphastigheten på gågatan 8 km/h.
– Möjligen kan det behöva sänkas till 6 km/timmen, men här har vi också ett problem med cyklister. På gågatan har alla trafikanter väjningsplikt och är skyldiga att färdas på de gåendes villor. Även cyklister slarvar på den punkten.
På önskelista står också mobilhållare och alkolås.
– Mobilhållaren behövs för att brukaren ska kunna se var de får köra och inte köra. Utan en sådan tvingas man att styra med en hand och hålla mobilen i andra, det är inte trafiksäkert för fem öre. Ryde har ett alkolåssystem, men det är mer ett reaktionstest som man dessutom kan göra flera gånger. Jag är inte imponerad. Det måste gå att få fram en bättre lösning till nästa år, understryker Carl-David von Kraemer.
I kommunhuset finns också oro över att minderåriga barn ses köra elsparkcyklar på Luleås gator, trots att minimiåldern är 15 år. Det ska också diskuteras vägar som gör det möjligt att begränsa antalet parkeringar för elsparkcyklar i centrum.