Kommunen utreder start av helt engelskspråkig skola

Skolchefen Maarit Enbuske ska utreda om kommunen kan starta en helt engelskspråkig skola i Luleå. Företag och universitetet vill ha det för att kunna rekrytera personal.

Efterfrågan på engelskspråkig skola för barnen har ökat berättar skolchefen Maarit Enbuske. "Det är hårt tryck, jag får samtal från företag och universitetet har pratat om det här en längre tid".

Efterfrågan på engelskspråkig skola för barnen har ökat berättar skolchefen Maarit Enbuske. "Det är hårt tryck, jag får samtal från företag och universitetet har pratat om det här en längre tid".

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-05-19 08:00

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden tycker att det är en bra idé att utreda om det går att starta en kommunal engelskspråkig skola i Luleå. Efterfrågan finns.

– Det är hårt tryck, jag får samtal från företag och universitetet har pratat om det här en längre tid, säger skolchefen Maarit Enbuske. 

Vilken typ av skola vill man ha?

– Som jag tolkar det ska det vara en helt engelskspråkig skola, en internationell skola som inte följer den svenska läroplanen. Barnen och eleverna som kommer hit vistas en kortare tid här i Sverige, för dem är det inte så viktigt att lära sig svenska språket, säger Maarit Enbuske.

Den engelskspråkiga undervisning som finns på Björkskataskolan vänder sig till en annan målgrupp. 

– Den variant vi har på Björkskataskolan är delvis på engelska. Enligt den svenska läroplanen får man inte ha mer än 50 procent av undervisningen på engelska, därför att där ska finnas en garanti att eleverna behärskar ämnena på svenska språket. Den utbildningen är mer inriktad på svenska elever som vill studera vidare på engelska, säger Maarit Enbuske.

Utredningen ska ge svar på vad som krävs för att starta en internationell engelskspråkig grundskola.

– Elevunderlaget är inte så stort, det blir ganska kostsamt. Å andra sidan kanske vi behöver ha det för att få arbetskraft till företagen. Universitetet har efterfrågat det här redan innan de här stora etableringarna kom, de har gästprofessorer som kommer. De kanske väljer att inte komma till LTU om inte det finns skola, säger Maarit Enbuske. 

– Det viktigaste är skola för årskurs 7-9.

Hon förutser att rekryteringen av behörig personal kommer att vara den stora utmaningen.

– Ekonomi är en sak, det går alltid att prioritera det om man vill göra det. Det kommer att vara mer kostsamt, vi kommer inte att kunna ha så stora elevgrupper. Den stora svårigheten är att rekrytera behörig personal som kan undervisa på engelska. Vi har några stycken som är behöriga men de är väldigt få, säger Maarit Enbuske. 

Förutsättningarna att starta engelskspråkig IB-utbildning på gymnasiet ska också utredas. Fördelen är att kommunen inte behöver ha tillstånd från Skolinspektionen och att utbildningen även vänder sig till svenska elever, vilket ger ett större elevunderlag.

– Där tänker vi ha dialog med Boden, hur de tänker, säger Maarit Enbuske. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!