– Det är alltid en spännande period, säger Petra Viklund som är avdelningschef för vatten och avlopp i Luleå kommun.
Om det blir varma dagar och kalla nätter så dustnar mycket av vattnet bort och belastar inte avloppssystemen lika mycket som om det blir varmt dygnet runt. Historiskt sett så har det varit stora problem mellan Antnäs och Bergnäset men också mellan Rutvik och Kyrkbyn i Gammelstad. För att komma till rätta med problem så gjorde kommunen förra sommaren en inventering av över 1 000 spillvattenbrunnar på södra sidan och i centrala stan. Utifrån den inventeringen bytte man ut och höjde upp ett stort antal brunnar.
– Om det blir höga grundvattennivåer och mycket vatten i dikena så tar de brunnar som finns i dikena in vatten. Det vi gjort är att vi har höjt upp brunnarna, säger Petra Viklund.
Luleå kommun fick 2017 extra statliga pengar. Byggbonusen kallades de och kommunen fick 11 miljoner kronor varav 3 miljoner anvädes till inventeringen av spillvattenbrunnarna. Tre åtgärder man sedan dess gjort var så tydliga att allmänheten har kunnat se dem. En är att man bytt ut den äldsta dagvattenledningen som finns vid Södra hamn. Det var en träledning från förra sekelskiftet. En annan åtgärd var att byta ut gamla dagvatten- och breddspilledningar nedanför Hälsans Hus. Man har också gjort arbeten kring Luleå energi arena.
– Vi har också arbetat med att säkerställa att fastighetsägare inte har kopplat ihop dagvattenavloppen med spillvattensystemen, säger Petra Viklund, avdelningschef för vatten och avlopp Luleå kommun.
När det gäller gatorna så är det tunnlarna som är mest kritiska. Det finns närmare 120 tunnlar i Luleå och där vidtar gatudriften vid kommunen åtgärder för att förhindra översvämningar.
– Vi har ångtiningsgäng ute men även någon traktor och grävmaskin som tar akuta ställen, men även de ställen som vi vet har problem, säger Anders Stenlund som är sektionschef för gatudriften vid Luleå kommun.
För gatudriften så är det en fördel att vintern har varit konstant kall sedan jul utan perioder av blida.
– Ja, under en meter snö har du ingen tjäle. Trummorna är inte heller igenfrusna så det borde gå bättre i år, säger Anders Stenlund.
Andra kritiska ställen är där skotrar korsat diken. Det gör att det där fryser till och dämmer upp vattnet.
– Nu är det så mycket snö i dikena så det inte är någon tjäle där så det borde gå bra i år, säger Anders Stenlund.