Luleå kommun gör robotsatsning

Snart kommer handläggningen av försörjningsstöd skötas av en robot på socialförvaltningen i Luleå. Roboten består av ett halvautomatiskt system som ska ge snabbare beslut och frigöra resurser.

"Roboten ska handlägga försörjningsstöd och med halvautomatisk menas att roboten, eller programmet, kommer att göra en stor del av ansökan, men inte fatta beslut. Det kommer vi handläggare göra", säger Anette Berggren, handläggare på försörjningsstöd.

"Roboten ska handlägga försörjningsstöd och med halvautomatisk menas att roboten, eller programmet, kommer att göra en stor del av ansökan, men inte fatta beslut. Det kommer vi handläggare göra", säger Anette Berggren, handläggare på försörjningsstöd.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-08-13 06:00

Sedan oktober i fjol har man på socialförvaltningen jobbat med att utveckla systemet.

– Roboten ska handlägga försörjningsstöd och med halvautomatisk menas att roboten, eller programmet, kommer att göra en stor del av ansökan, men inte fatta beslut. Det kommer vi handläggare göra, säger Anette Berggren, handläggare på försörjningsstöd. 

– Anledningen till att den är halvautomatiserad är att vi inte har lagstöd för helautomatisering, annars hade roboten kunnat sköta allt utan vår inblandning, säger enhetschefen Henric Barsk.

Roboten fungerar så att personer som ansöker om försörjningsstöd skriver in sina uppgifter i systemet och därefter kontrollerar roboten uppgifterna, gör en normberäkning och lämnar sedan ett förslag till beslut som en handläggare sedan godkänner. När beslutet är godkänt fortsätter roboten sitt arbete och försörjningsstödet betalas ut.

– Vi kommer att gå på det som roboten beslutar om, men roboten kommer även vara inprogrammerad för att göra vissa kontroller i början också. Lämnar du inte in de handlingar du ska göra, eller skriver något som är avvikande när du gör din ansökan kommer roboten att reagera, säger Marie Öhman, enhetschef på försörjningsstöd.

undefined
Så fungerar socialförvaltningens robot.

Syftet med roboten är att minska tiden personalen lägger på handläggning av ekonomiskt biståndsstöd för att frigöra tid för att kunna möta och hjälpa personer att komma till en egen försörjning.

– Sedan handlar det också om service, vi är på väg mot ett modernare samhälle, där folk inte ska behöva gå hit och lämna in en pappersblankett. Utan man ska kunna sköta sina tjänster hemifrån, säger Marie Öhman.

– Jag tycker att handläggningen har ätit upp en stor del av tiden för de som jobbar här. Det har varit väldigt mycket fokus på att granska varje ansökan som kommer in. Det vill vi försöka vända och få mer tid att träffa de här personerna, säger Annette Berggren.

I dagsläget är hälften av ansökningarna som kommer in till socialförvaltningen digitala. Även om tanken med systemet är att de ska underlätta även för personer som ansöker om stöd, så är man på socialförvaltningen medvetna om att det för en del personer kan vara svårt att hantera digitala system. Det kommer därför fortsatt även att vara möjligt att ansöka via en traditionell pappersblankett.

– Det kanske inte är alla av vår målgrupp som är digitalstarka. Dels kanske de inte alltid har de modernaste sakerna för att kunna göra det här och sedan kanske de inte har kunskapen, säger Marie Öhman.

undefined
Henric Barsk, Marie Öhman och Anette Berggren har varit med i utvecklingen av socialförvaltningens robot.

På sikt hoppas man på socialförvaltningen att systemet ska kunna bli helt automatiserat.

– Det man gör nu på riksnivå är att Sveriges kommuner och regioner håller på att titta över lagstiftningen. Jag tror det finns många som skulle önska att man kunde helautomatisera beslutsgången, säger Öhman.

Finns det några risker med systemet?

– Det finns säkert en risk att försörjningsstödet kan öka en viss del. Det har man kunnat se i andra kommuner i en initial fas för att sedan kunna se att försörjningsstödet minskar när man får mer tid att jobba med de här personerna, säger Berggren.

Vad kostar det?

– Det är en årskostnad, en licenskostnad, men vi har pengar från staten för att jobba med digitalisering. Blir vi fler som kan dela på samma plattform blir kostnaden billigare. Det är inte miljonbelopp, men några hundra tusen, säger Barsk.

Automatiserade beslut

I utredningen "En väl fungerande ordning för val och beslutsfattande i kommuner och regioner" presenteras förslag för att göra det möjligt för kommuner och regioner att använda sig av automatiserat beslutsfattande. En förutsättning för att beslut ska kunna fattas automatiserat ska vara att det inte strider mot bestämmelser i annan lagstiftning. 

Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Källa: Statens offentliga utredningar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!