Luleå kommun gör miljonsatsning på näringslivet

Nu satsas 15,4 miljoner för att stärka näringslivets konkurrenskraft i Luleå och i regionen.

Under en digital presskonferens presenterades miljonsatsningen.

Under en digital presskonferens presenterades miljonsatsningen.

Foto: Pressbild

Luleå2020-12-04 12:30

Satsningen för att stärka näringslivets konkurrenskraft i Luleå och i regionen består av två delar, Kompetenslotsen och det första delprojektet som är Kompetensstegen. 

– Kompetenslotsen är hela paraplyorganisationen med uppgift är att samordna, samverka, lotsa, utveckla och att organisera de olika aktörerna som utbildningsanordnare, offentlig sektor, näringsliv, arbetsförmedling eller andra aktörer. Ett delprojekt är kompetensstegen där vi har de snabba utbildningsinsatserna direkt kopplade till företagens eller den offentliga sektorns behov, säger Anna Broström, förvaltningschef arbetsmarknadsförvaltningen Luleå kommun.

Kostnaden för Kompetenslotsen är 10,4 miljoner kronor under fyra år och för Kompetensstegen 5 miljoner kronor. Sammanlagt 15,4 miljoner kronor.

Det första delprojektet är Kompetensstegen, som drivs av Luleå business region och som går ut på att ta reda på företagens behov av kompetenshöjning och sedan möta detta med korta, snabba utbildningar för sammanlagt cirka hundra personer. Det kan vara utbildningar på tre till fyra träffar som direkt svarar mot företagens behov. En ytterligare del är att matcha arbetsgivarnas behov mot arbetstagarna.

– Att jobba med behovsanalyser utifrån de olika branscherna tror vi ger ett underifrånperspektiv. Våra branschråd har stora insikter i vilka utmaningar och möjligheter branscherna står inför och genom att jobba med behovsanalyserna via dem så tror vi att vi kan få fram vilka aktiviteter som ger störst nytta för företagen. Att först fråga företagen om deras behov tycker vi är det rätta sättet att göra det på, säger Anders Granberg, vd Luleå Näringsliv som organiserar ungefär 240 företag.

– Börjar vi skanna av företagens behov så kommer det att dyka upp massor av olika insatser de behöver, som digitalisering, AI och andra korta snabba utbildningar. De längre utbildningarna kommer vi inte att göra utan då lyfter vi dem till Komvux, universitetet eller andra utbildningar, säger Kjell-Åke Johansson, affärsutvecklingschef Luleå Business Region.

Matchningen mellan arbetsgivare och arbetstagare är, förutom de korta och snabba utbildningarna, den andra konkreta delen i Kompetenstegen. 

– Här handlar det om att matcha företagens behov mot vissa målgrupper. Det kan vara kvinnor, utrikes födda, unga men även studenter. Det här skulle stärka bilden av Luleå som en attraktiv plats, säger Jenny Hellman, vd Luleå Business Region.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!