Luleå kommun får hård kritik

Skrämmande! Det är Akademikerförbundet SSR:s syn på Luleå kommuns,vad man anser, underlåtenhet att lösa sedan fem år påtalade brister i arbetsmiljön vid socialtjänstens barn och ungdomssektion.

KRITISK. "Klienter och personal kommer i kläm i denna fem år gamla fråga" det säger Jonas Lidberg ombudsman och förhandlare för Akademikerförbundet SSR. Han betecknar Luleå kommun som den sämsta av alla i landet på att lösa problem vid socialtjänstens barn och ungdomssektion. Han hävar också att kommunen vill styra intensiteten på skyddsombudens arbete.

KRITISK. "Klienter och personal kommer i kläm i denna fem år gamla fråga" det säger Jonas Lidberg ombudsman och förhandlare för Akademikerförbundet SSR. Han betecknar Luleå kommun som den sämsta av alla i landet på att lösa problem vid socialtjänstens barn och ungdomssektion. Han hävar också att kommunen vill styra intensiteten på skyddsombudens arbete.

Foto: Kalle Assbring

Luleå2013-12-20 15:51

Luleå.

Det är ord och inga visor från Akademikerförbundet som i torsdags mötte Luleå kommun i en lokal tvisteförhandling om situationen. En förhandling som slutade i oenighet och nu kan gå till central förhandling.

– Det är inget ovanligt att man har problem i kommuner men man brukar lösa det efter påpekande från Arbetsmiljöverket, men inte i Luleå. Här förhalar man istället frågan och det medför att klienter, barn och ungdomar och personal kommer i kläm,säger ASSR:s ombudsman centralt och ansvarig förhandlare Jonas Lidberg.

Han är starkt kritisk till att frågan om socialsekreterarnas höga arbetsbelastning dragits i långbänk sedan 2009.

– Arbetsmiljöverket gjorde då en inspektion och konstaterade en hög arbetsbelastning och mycket dålig arbetsmiljö. Frågan har sedan dess gått genom Förvaltningsrätt och till Kammarrätt och inget händer. För ett år sedan gavs socialchefen Mikael Lekfalk i uppdrag av kommunstyrlsens ordförande att skyndsamt lösa problemen. Men, fortfarande har inget hänt, ett år efter, konstaterar Lidberg.

– En oberoende konsult har varit inne och gjort en översyn, funnit brister och lämnat en välskriven rapport med definition på vad som behövs göras. Nu saknas det bara verkstad, säger ombudsmannen som även berättar att socialchefen Lekfalk så sent som i september i år, i samtal med Akademikerförbundet, inte kände till den oberoende konsultens arbete. Något Jonas Lidberg finner märkligt.

Under första halvåret 2013 slutade 40 procent av socialsekreterarna- en situation som nu är löst med nya tillsättningar.

– Förutom att det drabbar klienter och personal så kostar det här skattebetalarna stora pengar. Om man bara räknar produktionskostnader, utan att ta med kostnader för rekrytering och introduktion och klienter i kläm, så handlar det om förluster på minst fyra miljoner räknar Jonas Lidberg som samtidigt konstaterar att pengar verkar finnas i kommunen som nyligen accepterat ett vite på 300.000 kronor utdömt av Förvaltningsrätten.

Jonas Lidberg är också kritisk till skyddsombudens ställning i kommunen. Man har haft ett lokalt kollektivavtal som funnits för att få fart på arbetsmiljöarbetet, ett avtal som gick ut i augusti och som förhandlades om på torsdagen, en förhandling som alltså avslutades i oenighet:

– Man bad mig skriva under ett protokoll om att tiden för skyddsombudens fackliga arbete ska regleras av cheferna på socialförvaltningen. Men det är ju skyddsombuden själva som ska reglera det arbetet, enligt Arbetsmiljölagen och den är inte förhandlingsbar, säger Lidberg.

Vad som händer nu är att Akademikerförbundet tar sig en funderare om man ska dra ärendet till central förhandling.

–Vi har fyra månader på oss att bestämma det. Men just nu så är läget så att skyddsombuden skickat en så kallad 66A-fråga till Arbetsmiljöverket så nu dras ärendet ytterligare ett varv. Vidare så har jag skickat ett brev till kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen för att få veta vad politikerna vill göra, säger Jonas Lidberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!