Luleå kommun backar • NLV: "Det är klokt agerat"

Det stora matsalsbråket på Bergviken kan snart vara överspelat. På måndagen erbjöd Luleå kommun en tillfällig, tidsbegränsad lösning. "Det är klokt agerat. Nu måste vi samverka för barnens bästa", kommenterar Peter Ohlsson, skolchef på Nya Läroverket.

Nu öppnar Luleå kommuns skolchef Maarit Enbuske (övre bilden) för nya samtal med Nya Läroverkets skolchef Peter Ohlsson i hopp om att lösa tvisten om skolmatsalen.

Nu öppnar Luleå kommuns skolchef Maarit Enbuske (övre bilden) för nya samtal med Nya Läroverkets skolchef Peter Ohlsson i hopp om att lösa tvisten om skolmatsalen.

Foto: Linda Wikström / Mikael Leijon

Luleå2023-07-04 07:00

Vi har tidigare rapporterat om det låsta läget som uppstått mellan Nya Läroverket (NLV) och Luleå kommun, sedan kommunen valt att säga upp avtalet om leverans av skolmat till friskolan.

Motivet är att kommunen anser att det inte är förenligt med kommunallagen att sälja måltider till en fristående aktör.

Nya Läroverket har i 17 år hyrt forna Midskogsskolans matsal, som de delar tillsammans med kommunala Montessori. Friskolan har ett hyresavtal som täcker 70 procent av ytan, medan Luleå kommun i sin tur äger köket och all köksutrustning.

I slutet på maj trodde skolledningen ha hittat en lösning, sedan tjänstemän på skolförvaltningen gett klartecken till att ett angränsande rum kunde bli en del av matsalen.

Ett par veckor senare backade Luleå kommun från uppgörelsen med hänvisning att det utpekade rummet är ett personalrum.

I det läget uppstod ett slags Moment 22, där Luleå kommun gärna såg att Nya Läroverket blev kvar som hyresgäst, men motsatte sig att friskolan skapar en egen serveringslinje i matsalen.

Grundskolans verksamhetschef Louice Stridsman och Resurscentrums avdelningschef Tomas Hansson hänvisar i ett brev, daterad 19 juni 2023, att lokalytan är för trång för ytterligare en serveringslinje: "Värmerier, diskhantering samt eventuella kylskåp som verksamheterna använder vid hantering av skollunch och mellanmål skall inte inrymmas i den gemensamma ytan."

I det läget stod parterna långt ifrån varandra. Nya Läroverket förberedde att trotsa Luleå kommuns uppmaning och arbetade för att skapa en egen serveringslinje i matsalen.

Friskolan köpte in köksutrustning, skrev avtal med en cateringsfirma som skulle leverera skolmat och sköta serveringen.

– Vi ser det inte som att vi trotsar något. Vi har ett avtal, där vi disponerar 70 procent av ytan och det finns inga klausuler i något avtal som hindrar oss från att servera lunch i vår egen skolmatsal, kommenterade Peter Ohlsson den uppkomna situationen.

På måndagen tog tvisten en oväntad vändning, när Luleå kommuns skolchef Maarit Enbuske valde att avbryta sin semester för att ta fram en tillfällig kompromisslösning.

Det innebär att en ny tidsfrist inrättas för att ge friskolan möjlighet att komma igång med matserveringen. Uppsägningen av matavtalet flyttas fram till den första oktober.

Skolchefen Maarit Enbuske inbjuder friskolan till nya samtal för att hitta en lösning som "inte drabbar elevernas möjlighet till en lugn matsituation".

Peter Ohlsson på Nya Läroverket ser inbjudan som "ett bra första steg".

– Nu måste vi samverka för barnens bästa. Det här har skötts ensidigt på kommunens villkor. Trots att kommunen bara disponerar över 30 procent av utrymmet agerar de som om de rår över 100 procent. Det är där det blir fel. Vi har ingen dialog, de bara dikterar hur allt ska vara.

Vad vill du se för lösning?

– Vi är öppna för flera olika modeller. Det bästa vore om vi kunde fortsätta som förut. Det är samhällsekonomiskt onödigt med två olika matserveringar. Jag tror att chanserna att skapa en god miljö för barnen är större om vi har en serveringslinje. Det bästa vore om vi kan fortsätta som vanligt eller välja en tredjepartslösning, där en utomstående aktör levererar maten till både Nya Läroverket och Montessori, svarar skolchef Peter Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!