Landets kommuner har länge haft problem med att säkerställa säkerheten i sina trygghetslarm för äldre. Den gamla analoga telefonvärlden har krockat med ny digital teknik, ibland med katastrofala följder.
– Vi håller just nu på att upphandla systemet och detta är inte riktigt klart ännu. Men vi räknar med att vi ska kunna starta installationen nu i februari hos de sammanlagt 1.400 i ordinärt boende som har trygghetslarm i kommunen, säger verksamhetchefen för hälso och sjukvård, Gabriella Sjöström.
GSM - larm, som går över mobilnätet, införs i Luleå som första Norrbottenskommun, efter år med problem över hela landet där det analoga systemet kärvat med ny digital telefoni. Något som skapat en osäkerhet och även allvarliga händelser där sjuka äldre larmat men larmet inte har gått fram. En sådan händelse ägde rum i Luleå kommun 2007 då en äldre man med trygghetslarm fick ligga nio timmar utan att hans hjälpsignal gick fram. Orsaken till det var att man i mannens bostadsrättsförening infört telefon via bredband och larmet fungerade inte på grund av detta.
– Det vi nu gör är att säkerställa tryggheten inför att det analoga nätet rivs 2015, säger Sjöström och berättar att de senaste åren har företaget IT-Norrbotten, i en studie beställd av Kommunförbundet i Norrbotten, testat ett digitalt alternativ för norrbottenskommunerna.
Via SKL, Sveriges kommuner och landsting, finns sedan i våras ett ramavtal som landets kommuner kan göra upphandling via.
– Vi kommer att köpa in hela larmkedjan via leverantören och det ska ske testlarm varje dygn, säger verksamhetschefen. Testet sker förstås digitalt och omfattar även brukarnas larmklocka, alltså det armband man har runt handleden.
– Den leverantör vi anlitar kommer också att svara på de larm som kommer in men det är vår trygghetscentral som åker på larmet, säger Gabriella Sjöström.
Innan sommaren beräknar verksamhetschefen att alla brukare har fått det nya larmet installerat i sina hem.