Luleå i sommar? Missa inte detta

Utebad, camping och skärgård. Sommarens härliga aktiviteter börjar äntligen dra i gång. Extra har tagit tempen på några av Luleås aktörer inför säsongen.

Fritidsnämndens arbetsutskott har sagt ja de till nuvarande entreprenörerna, Ann-Charlotte Sundlings och Bror-Einar Johanssons önskemål att köpa Jopikgården.Foto: pär bäckström

Fritidsnämndens arbetsutskott har sagt ja de till nuvarande entreprenörerna, Ann-Charlotte Sundlings och Bror-Einar Johanssons önskemål att köpa Jopikgården.Foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-06-08 07:00

Ett 40-tal säsongsarbetare kommer att ta hand om First Camps gäster i Karlsvik i sommar. Just nu arbetas det med att göra i ordning anläggningen inför anstormningen av campinggästerna.

– Vi gör en större renovering i år. I höstas målade vi upp partier som behövde fräschas upp och just nu håller vi på att blästra alla pooler förutom den stora, sedan ska det målas om så att det blir fräschare och finare, säger Carla Peruzzaro, regionchef för First Camp i Luleå och Umeå.

De räknar med att ha fullbelagd camping under fyra veckors tid i sommar, vilket innebär mellan 2 000–2 500 gäster per natt.

– Vi har premiär för badet den 26 juni, sedan har vi Kolarens Café som Lilla Skafferiet arrenderar för första gången i år. Restaurang Kajen öppnar den 21 juni.

Varför ska Luleåborna besöka er i sommar?

– Det är en fantastiskt fin miljö här ute och vi erbjuder många aktiviteter. Fint bad, fina sandstränder och god mat. Vi har minigolf, kajaker och trampbåtar som alla är välkomna att hyra och ha glädje av hos oss, hälsar Peruzzaro.

På Jopikgården, Hindersön värmer man upp med anländande grupper innan det drar igång på riktigt från och med midsommar.

– Då går första turbåten hit. Vi försöker hålla en klassisk midsommar här ute, det blir inga konstigheter. Sedan rullar det på hela sommaren. Om man vill komma hit med sin egen båt har vi en gästhamn i Jopikviken, Norrisund och Ostisund. Där kan man lägga till och följa skyltarna till gården, berättar Daniel Sundström, Jopikgården.

Något nytt för i år?

– Vi har långsiktiga planer på att utöka verksamheten, med fler stugor exempelvis. Men det är över tid. Förhoppningsvis ska vi få till en till servering den här sommaren. Sedan kommer vi att bygga en bar, avslöjar Sundström.

Rummen på Jopikgården har gott om bokningar under de heta sommarveckorna. Gästerna är Luleåbor, men även utländska turister, fram för allt britter som tycker om anläggningen, enligt Daniel Sundström.

Varför ska man besöka er i sommar?

– Det är att uppleva skärgården på riktigt. Det är en riktig skärgårdspärla som vi sitter på.

Om man vill åka med turbåtarna i Luleå skärgård i sommar kan man göra det från och med den 16 juni till och med den 17 september.

Turbåtarna avgår från Södra hamn, de två rederierna Laponia och Condor, trafikerar för tillfället skärgården i kommunens regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om