Luleå Hockey kräver ändrade villkor för Coop Norrbotten Arena

Luleå Hockey har sagt upp avtalet för Coop Norrbotten Arena. Föreningen vill omförhandla villkoren i avtalet, något som kommunen ser som "problematiskt".

Luleå Hockey har sagt upp arenaavtalet för Coop Norrbotten Arena. Föreningen kräver ändrade villkor för att förlänga avtalet, något som kommunen ser som problematiskt.

Luleå Hockey har sagt upp arenaavtalet för Coop Norrbotten Arena. Föreningen kräver ändrade villkor för att förlänga avtalet, något som kommunen ser som problematiskt.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2024-07-01 19:00

Luleå Hockeyförening har länge velat få till förändringar av villkoren i arenaavtalet. 2019 sade föreningen upp avtalet för omförhandling, men ändrade sig och tog tillbaka uppsägningen innan avtalet löpte ut. Det innebar att avtalet förlängdes med fem år, till och med 30 juni 2025.

Nu har Luleå Hockey än en gång sagt upp hyresavtalet för Coop Norrbotten Arena. 

– Det fanns ett antal saker då också som vi ville diskutera och förändra. Men det som har hänt sedan dess är att det har varit en väldigt kraftig inflation och en kostnadsökning som inte hanteras av det avtal vi har nu, säger Stefan Enbom, vd Luleå Hockey. 

Driften av arenan går med underskott uppger Stefan Enbom. 

– Vi har ett underskott på mellan två och tre miljoner kronor per år de senaste åren. 

undefined
Driften av arenan går med underskott uppger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom. "Vi har ett underskott på mellan två och tre miljoner kronor per år de senaste åren" säger han.

I uppsägningen till kommunen räknar Luleå Hockey upp en rad villkor som föreningen vill ändra i avtalet:

  • Årshyran på en (1) krona ändras till en årshyra på 6,5 miljoner kronor.
  • Hyran ska vara fast utan indexreglering.
  • Avtalet ändras så att hyresvärden, Luleå kommun, betalar för värme och varmvatten.
  • Ersättning för kostnader för värme och varmvatten, VA-kostnad, kyla och ventilation, kostnad för el, städning, emballage- och sophämtning utgår enligt villkor i nuvarande hyresavtal.
  • Avtalet ändras så att hyresvärden, Luleå kommun svarar för snöröjning och sandning.
  • Ersättning för fastighetsskatt ska utgå oförändrat enligt nuvarande hyresavtal.
  • Skötselavtalet upphör, ansvaret för drift och underhåll läggs på hyresvärden Luleå kommun.

Luleå Hockeys krav om villkorsändringar för att förlänga nuvarande hyresförhållande är problematiskt, enligt Luleå kommun.

– Det ser vi som problematiskt, det har med konkurrenslagstiftningen att göra, säger Helén Wiklund Wårell, direktör för infrastruktur och service på Luleå kommun. 

undefined
"Så fort vi ruckar på något i avtalet så förändras det, då innebär det att vi behöver konkurrensutsätta och upphandla tjänsten" säger Helén Wiklund Wårell.

Det är inte juridiskt möjligt att förändra avtalsvillkoren utan att genomföra en upphandling av tjänsten tillägger hon. Lagstiftningen har skärpts sedan avtalet med Luleå Hockey tecknades 2010. 

– Så fort vi ruckar på något i avtalet så förändras det, då innebär det att vi behöver konkurrensutsätta och upphandla tjänsten, fortsätter Helén Wiklund Wårell.

Stefan Enbom ger ett svävande svar på om det krävs upphandling om nuvarande villkor ändras.

– Det beror väl på. Det är ju en komplicerad juridik runtikring avtalen, vi får väl se vart det landar. Jag vill inte spekulera i det, säger Stefan Enbom.

Vid en upphandling kan Luleå Hockey, i alla fall i teorin, få konkurrens av andra.

– Vi vill inte spekulera i det. Det är ett hot mot vår elitverksamhet om vi har orimliga kostnader för arenan, så ser vi det, säger Stefan Enbom.
 Någon vidare dialog med Luleå Hockey blir inte aktuell förrän efter semesterperioden.

– Vi har svarat Luleå Hockey att vi har tagit emot uppsägningen, men det kommer inte att hända något under semesterperioden, säger Helén Wiklund Wårell.

undefined
Luleå Hockeys vd Stefan Enbom säger att man har en bra dialog med Luleå kommun. "I grunden har vi ett bra avtalsupplägg, men det måste vara en rimlig fördelning av kostnaderna" säger han.

– Det är ett år kvar till dess att avtalet går ut. Vi har god tid på oss under hösten att försöka se och hitta lösningar. Det är ett gemensamt problem vi har, både kommunen och vi, säger Stefan Enbom. 

Är ni rentav intresserade att köpa anläggningen?

– Det är ett alternativ som vi diskuterar, ett övertagande av arenan och hela området. Men vi vill ju hålla alla vägar öppna och därför säger vi också upp avtalet, så att vi inte sitter fast i ett avtal om vi hamnar i en diskussion om övertagande, säger Stefan Enbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!