– Valresultatet i Norrbotten speglar till stor del hur det ser ut i resten av Sverige och går rakt emot den generella trenden på den europeiska nivån, säger Andreas Johansson, forskare i Statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
I Luleå går framförallt Vänsterpartiet framåt, men också Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna. Centerpartiet minskar, likaså Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.
Det parti som ökade mest i Luleå var Vänsterpartiet.
– Jag hade det på känn, så jag är inte förvånad. Vi har haft en bra framåtrörelse, så jag tycker att man har hört det när vi har stått i valstugorna. Vi har haft kandidater som är riktade mot Norrland och Norrbotten – Jonas Sjöstedt på första plats som har bott i Umeå och Carolina Gustafsson från Kiruna på tredje, säger Mathias Karvonen, gruppledare för V i Luleå.
Sämst gick det för Centerpartiet.
– Men det känns ändå väldigt bra att vi kan behålla de två mandat som vi har haft i EU-parlamentet, säger Arne Nykänen, gruppledare för C i Luleå.
Andreas Johansson är forskare i Statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och har undervisat om EU sedan 2017. Han anser att det finns flera anmärkningsvärda aspekter av valresultatet.
– Miljöpartiet och Vänsterpartiet går framåt, medan Sverigedemokraterna tappar stöd i alla kommuner i Norrbotten, precis som i övriga Sverige. Det visar på ett tydligt trendbrott i både Sverige och Norrbotten jämfört med EU generellt, där det tvärtom är de högerkonservativa och nationalistiska partierna som vinner framgång.
För Vänsterpartiets framgångar har Jonas Sjöstedt haft stor betydelse berättar han. Dessutom rankar befolkningen frågor om klimat och miljö högt, medan invandringsfrågan rankas lågt, vilket Andreas Johansson menar kan bidra till Sverigedemokraternas nedgång.
– Vi bör också komma ihåg Rysslands invasion av Ukraina, där Sverigedemokraterna har varit ganska oklara när det gäller fortsatt stöd från EU till Ukraina. Det är något som också kan förklara Sverigedemokraternas nedgång, tillsammans med avslöjandena om deras trollkonton.
När det gäller valdeltagandet ligger Norrbotten lågt, med 45 procent jämfört med rikssnittet som preliminärt ligger på 50,7 procent. De städer som sticker ut är Luleå med 51,7 procent och Piteå med 49,9 procents valdeltagande.
– Skärskådar man resultatet ser man att kuststäder som Luleå och Piteå ligger nära rikssnittet, medan kommunerna i Tornedalen och inlandet drar ner siffrorna. Till exempel ligger valdeltagandet i Haparanda på runt 30 procent.
Bland orsakerna till det låga valdeltagandet finns exempelvis långa avstånd, åldrande befolkning samt lägre utbildningsnivå och inkomst.
– Det är också möjligt att det hänger ihop med att många har dubbelt medborgarskap och röstar i Finland i stället
Luleås socialdemokratiska kommunalråd Carina Sammeli tycker det är tråkigt med det minskade valdeltagandet.
– Vi hade kanske trott att ju längre vi är med i EU, desto fler skulle rösta. Samtidigt känns det jättebra att vi i S gick fram. Det är också roligt också att våra samarbetspartier går bra. Ibland är det en viss kannibalism inom blocken, att man äter upp varandra. Men just nu ser vi både i landet och i Luleå att S, V och Mp går fram och det följer ju ganska bra den nationella statistiken.
Evelina Rydeker, Mp:s kommunalråd i Luleå är glad.
– Det är fantastiskt att få vakna upp till ett Sverige som aktivt har valt att rösta för ett bättre klimat.