Migrationsverket har skickat ut en förfrågan genom byggkonsultföretaget Sweco till tre kommuner; Luleå, Umeå och Östersund. Migrationsverket vill få tillgång till lämplig tomtmark för att kunna bygga ett nytt förvar. Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att utöka antalet försvarsplatser, inte minst i norra Sverige. Det nordligaste förvaret finns i dag i Gävle. Det innebär långa transporter.
Det behövs fler förvarsplatser eftersom allt fler personer får utvisnings- eller avvisningsbeslut när deras asylansökningar avslås.
I dag har Migrationsverket 357 platser i förvar på fem orter i landet; Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Ambitionen är utöka med ytterligare 150 platser i landet, varav ett 40-tal i norra Sverige.
– Vi har valt dessa tre kommuner utifrån en sammanvägning av Polisens, Kriminalvårdens och Migrationsverkets behov. Eftersom det är Polisen som står för en majoritet av alla förvarsplaceringar väger deras behov tungt, säger Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvarsavdelning.
Kravet är att det nya förvaret ligger nära en flygplats med goda förbindelser, samt har goda övriga kommunikationsförutsättningar. Förvaret ska placeras så att onödiga transporter för Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården minimeras. Övriga krav är att tomten är lämplig för byggnation av ett förvar som rymmer ett 40-tal platser.
Det nya förvaret planeras bli cirka 3 000 – 3 500 kvadratmeter stort. Antal medarbetare beräknas till mellan 60 och 80.
Kommunerna har inte lång tid på sig att svara, Migrationsverket vill ha en intresseanmälan senast den 31 januari.
Migrationsverket kommer sedan att välja tomt utifrån vilken tomt som har de bästa förutsättningarna för en förvarsverksamhet.
– Skulle det vara så att vi inte hittar lämplig tomtmark i de tre kommunerna, kan även andra kommuner bli aktuella. Men det är viktigt att den tomt som väljs når upp till den standard och de krav som finns för att vi ska kunna etablera en förvarsverksamhet och bedriva en effektiv transportverksamhet, säger Torbjörn Nyberg.
Under våren 2018 kommer Migrationsverket att gå ut med en hyresförfrågan, det ska göras en offentlig upphandling och Migrationsverket avser inte att äga eller bygga fastigheten. Tidigast 2021 kan ett nybyggt förvar stå inflyttningsklart.
– Det är nog det tidigaste, snabbare än så är svårt att tro, säger Torbjörn Nyberg.