Det franska valet var upplagt för en rysare. Flera bedömare såg det som ett ödesval för EU:s framtid i och med det starka stödet för högerextrema och EU-kritiska Nationella Fronten.
Mió Evanne, Luleåbo som bor 25 procent i södra Frankrike, beskriver det som en nervös valvaka.
– Min man slog på nyheterna var femte minut. Jag ville bara sova och vakna upp till att allt var bra – och så var det bra, säger han.
Det fanns inte så många kandidater att välja på, men Evanne höll på socialliberala Macron. Han gläds åt att Frankrike inte gick samma väg som USA.
– Förhoppningsvis ska det gå bra för honom. Men helt klart så har attentaten förändrat Frankrike. Nu behövs det någon som sätter till motåtgärder.
I en annan del av Luleå följde Josée Kobylak valet. Frankrike är hennes tidigare hemland och valet blev ovanligt nervöst. EU:s vara eller icke vara satte det hela i ett större sammanhang.
– Politiken handlar inte bara om ett land. Det finns ett större perspektiv, säger hon.
Kobylak röstade själv i valet. Hon förklarar att det blir svårare och svårare att känna för en politiker. Och att det är för lite som går i rätt riktning när det gäller presidentskapet i Frankrike.
– Det är ganska trist att man måste välja någon för att välja bort den andra.
Hon röstade på det hon anser vara det minst dåliga alternativet – Macron – och gläds nu åt vinsten.
– Men samtidigt så är Le Pen kvar och alla anhängare – och en orolig värld att hantera.
Nu står Macron inför stora utmaningar: Inte minst att ena det franska folket.
– Det är upp till bevis för honom. Jag hoppas att han förmår någonting.
Luleåbördiga Karla Wixe, chef på Fackliga Brysselkontoret, följde även hon valet med stort intresse med tanke på den polariserade EU-debatten.
– Det är tendenser som vi ser överallt i Europa, säger hon.
Personligen blev hon lättad över att Macron tog hem segern. Men det är viktigt att komma ihåg att Frankrike är väldigt splittrat, menar hon.
– Det var trots allt väldigt många som röstade på Le Pen och som har avstått och röstat blankt – vilket tyder på en misstro. Jag var väldigt glad att det gick som det gick. Men Macron får ingen lätt period som president.
Bara två dagar efter det dramatiska valet är det i dag dags för Europadagen den 9 maj. Den firas varje år till minne av Robert Schumans deklaration om att skapa ett enat Europa för fred och välstånd efter andra världskriget. Deklarationen ligger till grund för det som i dag är EU.
Dagen får en annan tyngd i år. Inte minst för Karla Wixe.
– Det har gjort att vi kan leva och arbeta i olika länder. Min dotter är dessutom halvfransyska. Så det har möjliggjort familjebildningar över gränserna.