I Skellefteå har kommunledningen redan satt ihop en arbetsgrupp under ledning av kommunchefen.
– Signalerna från regeringen är tydliga, fler utlokaliseringar ska ske av statliga jobb och då ska vi i Skellefteå visa framfötterna, säger kommunalrådet Lorents Burman till Norran.
Det planeras redan politiska uppvaktningar och samverkan med region Västerbotten i frågan.
I Luleå har kommunledningen mer is i magen.
– Det viktiga är ju att fortsätta fokusera på att bygga bostäder och göra Luleå till en attraktiv plats att bo på så att vi står redo när det blir aktuellt. Det är det vi ska ägna oss åt, säger kommunalrådet Niklas Nordström.
Han tror dessutom att norra Sverige måste agera gemensamt i frågan.
– Så arbetar man i övriga Sverige. Vi kan som kommuner inte springa ned till Stockholm var och en och snubbla över varann på trappan till regeringskansliet, säger Nordström.
Han pekar även på att statliga myndigheter på egen hand flyttat jobb från Luleå till Umeå vid ett flertal tillfällen, som Domstolsverket, Trafikverket och Polisen.
– Det pågår ju även en regionalisering som sker utan politiska beslut. Samtidigt visar ju placeringen av Migrationsdomstolen i Luleå att det går alldeles utmärkt att etablera statlig verksamhet här, säger han.
Niklas Nordström är glad för att "vi äntligen fått en regering som ser över hur staten fördelar sina jobb".
– Men vi ska inte rusa åstad förrän vi vet hur kartan ser ut. Först måste vi veta hur regeringen tänker, säger han.
Riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli är även S-ordförande i Norrbotten. Han är också nöjd med statsminister Löfvens besked.
– Jag har ju drivit frågan och det är glädjande att de ser styrningen av statliga jobb som en politisk fråga, säger han.
Sammeli menar att den styrningen kan ske både till större städer utanför Stockholm och mindre orter.
– Det kan ju vara en fråga om hela myndigheter eller enheter inom en myndighet. I det förra fallet kanske Luleå konkurrerar med Kalmar och Västerås, i det senare fallet kan Pajala konkurrera med Oskarshamn eller Hylte, säger han.
Läs mer: En övertro på statliga jobb
Fredrik Lundh Sammeli påpekar dock att det inte är så enkelt att flytta hela befintliga myndigheter.
– Det skapar oro hos personalen. Men myndigheter både tillkommer och läggs ned, säger han.
De statliga bolagen omfattas inte av detta.
– Nä, men det är samma där –allt är inte smartast att placera i Stockholm. Det är dyrt och man får en stor personalomsättning, det är mer kostsamt helt enkelt, säger han.
Både Nordström och Sammeli påpekar att det finns "starka krafter" som motsätter sig en sådan utveckling. Norra Sverige konkurrerar desutom med övriga landet där förväntningarna på nya statliga jobb är minst lika stora.
Statskontoret har som uppdrag att se hur myndigheterna arbetar i frågan, en rapport ska komma i vår. Fungerar det dåligt lovar regeringen en hårdare styrning. I dag arbetar över hälften av de statsanställda i de tre storstadsregionerna och staten står för cirka fem procent av alla jobb i landet.