Ny prismodell ska få villaägare att hushålla med värmen

Luleå Energi inför en ny prismodell för alla villakunder, med individuell prissättning. "Man betalar för det man verkligen använder" motiverar bolaget.

Luleå Energi vill slippa elda träpellets eller olja när efterfrågan på fjärrvärme är hög. En ny prismodell ska ge villaägarna större anledning att hushålla med energi, då minskar behovet.

Luleå Energi vill slippa elda träpellets eller olja när efterfrågan på fjärrvärme är hög. En ny prismodell ska ge villaägarna större anledning att hushålla med energi, då minskar behovet.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-02-16 19:30

Hösten 2017 införde Luleå Energi en ny prismodell för fjärrvärmen för sina stora kunder. Redan då meddelade Luleå Energi att samma typ av prismodell kommer att införas för villakunderna. Nu är det snart dags, från och med den 1 september ersätts den fasta avgiften av en effektkostnad, som baseras på den individuella förbrukningen. 

Därtill får man precis som i dag betala för energikostnaden och en flödesavgift. 

– Vi har byggt ut och förbättrat vår mätinsamling, så att vi kan mäta effekter och förbrukning stabilt på dygnsbasis, förklarar Magnus Johansson, ansvarig för fjärrvärmen på Luleå Energi. 

Vad är syftet med modellen?

– Den är fokuserad på hållbarhet. Man betalar för det man verkligen använder. Vår tidigare prismodell var baserad på en fast avgift som var teoretiskt beräknad, säger Magnus Johansson.

– Det blir lättare för kunden att påverka sin användning och framförallt så småningom kunna minska topparna. Det fungerar på samma sätt i vårt fjärrvärmenät som i det stora elsystemet med effekttoppar, fortsätter han. 

Är syftet ett tydligare incitament för kunden att minska sin förbrukning?

– Ja, det blir ett tydligare incitament att hushålla med energi och tänka på effektuttag. 

Hur ofta har Luleå Energi effekttoppar?

– Det är under vintermånaderna, december-februari med tyngdpunkt i januari-februari när det är riktigt kallt ute och hög användning. Typiskt morgon- och kvällstoppar när vi har hög användning där inte restenergin från vårt samarbete med SSAB räcker till. Då måste vi producera värme, antingen med träpellets, el, bioolja eller olja. Alla bränslen blir ju dyrare, säger Magnus Johansson. 

Prismodellen ska vara kostnadsneutral räknat på alla kunder, men det innebär inte att enskilda kunder inte kommer att drabbas av högre kostnader. 

– Som alltid kommer några att få en ökning och några får en sänkning, säger Magnus Johansson. 

– De som kommer att få en större förändring kommer vi att kontakta under kommande halvår, säger Magnus Johansson. 

Luleå Energi driver pilotprojekt där man testar ett regler- och styrsystem för varmvattenprioritering, där man drar ned på värmen under tiden man vanligtvis duschar på morgonen, för att kapa effekttoppen. 

Luleå Energi har cirka 9000 villor anslutna till fjärrvärmenätet och totalt fler än 10 000 anslutna fjärrvärmekunder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!