Luleå behöver bygghjälp

Fler måste satsa i Luleå om bostadsbristen ska lösas och kommunledningen raggar nu byggare och investerare. Men Lulebos lista är mager.

Skogsplätt. En av de fyra "färdiga" byggplaner som Lulebo fått av kommunen. Ett litet skogsparti på Regnvägen på Björkskatan som Lulebo uttryckt intresse för men som man inte fått något klart besked om.

Skogsplätt. En av de fyra "färdiga" byggplaner som Lulebo fått av kommunen. Ett litet skogsparti på Regnvägen på Björkskatan som Lulebo uttryckt intresse för men som man inte fått något klart besked om.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-09-05 18:04

Det finns för få som vill bygga i Luleå. Det anser kommunledningen och kommunalrådet Niklas Nordström arbetar för att få bygg- och fastighetsbolag samt investerare att satsa i Luleå.

– Det är helt avgörande att vi lyckas med det, säger han.

Målsättningen är 5.000 nya bostäder inom tio år men i Luleå är det enbart Lulebo, HSB och Galären som bygger medan Riksbyggen på väg in. Men det räcker inte menar Nordström.

– Det räcker en bit men inte hela vägen. Inte för den tillväxt vi har, säger han.

Kommunen försöker locka nya exploatörer med att berätta om vilken attraktiv marknad Luleå är.

– Det handlar om enorma summor som ska satsas. Det är ju inte bara bostäder som ska byggas utan med det följer nya skolor, förskolor och hela infrastrukturen, säger Nordström.

Kommunen försöker även bistå nya lokala fastighetsägare.

– Vi försöker matcha lokala aktörer med pengar. Det finns befintliga fastighetsägare som vill växa men som saknar kapital. Vi försöker hjälpa dem att hitta det, säger Nordström.

Han avvisar åter att bristen på färdiga byggplaner skulle vara problemet.

– Det finns förslag och idéer och det finns ledig mark. Där är jag trygg, säger han.

Stadsbyggnadschef Malin Lagervall ser också behov av nya byggaktörer.

– Vi vill ju att fastighetsägare och byggare tar initiativ för att bygga, vi är sjukt beroende av det. Det är ju ingen hemlighet var vi vill bygga. Vi vill förtäta befintliga bostadsområden och centrum, säger hon.

Kuriren har tidigare gjort jämförelser med Umeå där byggtakten är flerdubbelt högre. Lagervall menar att det dels beror på god tillgång på starka investerare. Men även på kommunens arbete med fördjupade översiktsplaner.

– De har jobbat mycket aktivt med dem och lyckats få sprutt på byggandet. I Luleå har det funnits en uppfattning att de närmast begränsar byggandet men där har jag en helt annan uppfattning, säger hon.

Som Kuriren berättat får Lulebo svårt att klara kravet på 1.000 nya lägenheter till 2019. Under 2015-16, klarar Lulebo på sin höjd få fram 195 lägenheter, varav de flesta är i trygghetsboenden.

Men för övrigt är det tomt. Lulebo har bett kommunen visa var de kan bygga. De fick en lista för en dryg vecka sedan. I den finns:

Hällbacken etapp fyra – 33 småhus eller 23 småhus och 80 lägenheter.

Björkskatan – ett litet skogsparti vid ett äldreboende på Regnvägen. Inget beslut.

Bergviken – marken är i dag upptagen av tillfälliga studentbostäder.

Råneå – några tomter klara för bostäder.

Det är allt och visar att Lulebo har rätt i att de saknar mark att bebygga. Sari Ekblom, som blir Lulebos vd 1 oktober, vill dock inte kommentera den magra listan:

– Jag har ingen uppfattning för jag kan inte historien, säger hon och tillägger:

– Vår största utmaning blir ju att bygga fler lägenheter. Och ta hand om det bestånd vi redan har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!