"Luleå är inte bara en norrländsk machostad"

I januari kritiserade hon en tjuvkikande streckgubbe på sin skola – ett ställningstagande mot sexism som fick efterskalv över hela landet. På fredagen utnämndes Astrid Johansson till Årets Luleåbo.

STORT STÖD. Astrid Johansson stöttades av både kända och okända människor över hela landet när hon kritiserade toalettmålningen på Tunaskolan. "Om ingen hade hållit med mig hade jag aldrig orkat stå på mig."

STORT STÖD. Astrid Johansson stöttades av både kända och okända människor över hela landet när hon kritiserade toalettmålningen på Tunaskolan. "Om ingen hade hållit med mig hade jag aldrig orkat stå på mig."

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-08-17 06:00

– Det känns såklart jättebra och jättekul, säger hon.

Allting började med ett inlägg på Facebook. Åttondeklassaren Astrid kritiserade den numera ökända toalettmålningen på Tunaskolan, föreställande en pojke som smygtittar på en flicka på toaletten.

– För mig var det så tydligt att det var en sexistisk bild – särskilt när små barn ser den dagligen. Då börjar de ju se det som naturligt, säger hon.

Astrid antog att bilden skulle målas över direkt, men skolledningen gjorde motstånd – och då drog karusellen igång. Teves Nyhetsmorgon ringde. RFSL Luleå bjöd in henne till sin styrelse. Feministiska bloggaren Natashja Blomberg, mer känd som Lady Dahmer, bjöd henne på middag, Ung vänster utnämnde henne till Årets feminist, och trots att toalettbilden sedan länge målats över hör hon fortfarande av rikstäckande medier då och då.

– Det jobbigaste var att tidningar var så intresserade av mig som person, och inte om det som hänt. Jag är inte van vid att synas, men det var väl det som behövdes för att folk skulle bry sig, säger hon.

För Astrid är det självklart att kalla sig feminist – så självklart att hon inte längre minns vägen dit. När hon får frågan om "hur hon blev såhär" – för hon får den ofta – har hon aldrig något svar.

– Från att jag var kanske fem år pratade min storasyster med mig om feminism, så jag har liksom alltid tänkt att det är såhär det är.

Trots sin hedervärda nya titel planerar Astrid inte att vara Luleåbo särskilt länge till; så snart som möjligt går flyttlasset söderut. Det betyder dock inte att hon saknar visioner för sin hemstad.

– Det blir bättre – Luleå är inte bara en norrländsk machostad längre. Bara det att Pride finns numera är väldigt fint.

Framför allt vill hon se ett Luleå som är öppnare för personer som lever utanför normen i allmänhet.

– Och jag önskar att vi skulle satsa mer på jämställdhet i skolan. Hade någon ens nämnt jämställdhet på min skola innan allt det här hände? Nej. Jag önskar att det var en naturlig del i undervisningen, säger Astrid.

Sedan den värsta stormen lade sig i våras har Astrid hunnit fylla 15, färga håret sockervaddsrosa och ägna sommaren åt att hänga på festivaler och ta en paus från hetsen på skolan. Nu ser hon fram emot att få högstadiet överstökat, och fortsätta kampen mot sexism efter att Skolinspektionen lagt ner sin granskning av toalettmålningen som startade allt.

– De sa att det inte var en kränkning, men jag ger mig inte.

Fakta | Årets Luleåbo

Namn: Astrid Johansson.

Ålder: 15 år.

Känd för: Tog ställning mot en målning på Tunaskolan hon uppfattade som sexistisk.

På fritiden: "Är med vänner och så. Det jag brukar skylta med är att jag sitter i RFSL Luleås styrelse."

Förebild: Alla som gör något för jämställdhet.

Planer i höst: "Jag ska väl mest överleva."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om