"Killar som rider", så lyder den vävda meningen som pryder schabraket på hästryggen.
– I Sverige har det blivit lite av en tjejsport. Jag tycker att fler killar borde testa ridning. Som nybörjare får man mest skritta runt men sedan händer det mer och mer. Jag tror att ifall de fick uppleva lite western eller ritt ute i naturen redan under de första ridlektionerna så skulle det fånga deras intresse direkt, säger Lukas Lindqvist.
Han är uppvuxen på en hästgård på Jämtön. När han var liten red han på familjens shetlandsponny, nu på sin egen häst Ajax. Han har ärvt intresset av sin mamma.
– Hon har smittat mig. Eftersom jag är i stallet sju dagar i veckan kan det ibland vara svårt att hinna allt och då är det tur att mamma kan hjälpa mig, säger han.
När Lukas Lindqvist började på ridskola fick han lektioner någon dag i veckan. Resten beskriver han som förlorad tid. Det var då föräldrarna bestämde sig för att köpa en häst till sin son. Något som brukar bli en dyr historia.
– Det handlar om prioriteringar. Andra reser utomlands och köper dyra villor. Det här är vår Karibienresa. När man har häst vill man inte göra något annat, säger mamma Ingela Lindqvist som också är en av ledarna i Rånebygdens ridklubb.
Ridfakturor brukar vara dyrare än fotbollsträningarna. Kan man säga att ridsporten är en inkluderande sport?
– Det är en dyr sport. Här på ridklubben försöker vi hålla nere lektionspriserna. Till syvende och sist är hästarna inte som en basketboll du kan stoppa undan, utan de ska äta och skötas om 365 dagar om året. Det kostar.
Kan man lyckas i ridsporten utan pengar?
– De finns de som är oerhört talangfulla som inte äger en häst. Men precis som med andra sporter handlar hur bra man blir, ofta om hur mycket man får träna, säger Ingela Lindqvist:
– Det finns möjligheter att lyckas även om man inte kan köpa en egen häst. Ridlektioner brukar kosta 5 000 kronor per år. Nu under höstlovet har vi gratis aktiviteter för klubbens ridelever så de får extra tid i stallet.
Vad är ett vanligt utlägg per månad för en häst?
– Runt 4 000-5 000 kronor i genomsnitt för hovslagare, vaccinering, försäkring, mat och stallhyra kostar det för oss. Till det kommer också träning och tävlingar.
På Kurirenmästerskapen ska Lukas Lindqvist hoppa 70–80 cm. Han sneglar på sin häst Ajax.
– Han är bara bäst hela han.