LTU vill utbilda psykologer – väntar på besked om examensrätt

I flera år har det jobbats för att starta ett psykologprogram på Luleå tekniska universitet.
Besked om examensrätt väntas innan jul.
– Vi har goda förhoppningar, säger Alexander Rozental, professor i psykologi vid LTU.

Alexander Rozental är den första professorn i klinisk psykologi vid LTU. Han är med och utvecklar det nya psykologprogrammet.

Alexander Rozental är den första professorn i klinisk psykologi vid LTU. Han är med och utvecklar det nya psykologprogrammet.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå2024-10-19 14:00

Nyheten i korthet

  • Luleå tekniska universitet (LTU) har ansökt om att få starta ett psykologprogram och väntar på besked om examensrätt från Universitetskanslersämbetet.
  • Initiativet drivs av ett behov av fler psykologer i Norrbottens län, där det för närvarande finns cirka 120 psykologer.
  • LTU och Region Norrbotten hoppas att en lokal utbildning kan locka fler att stanna kvar i regionen och bidra till att fylla det nuvarande behovet.

Ansökan på drygt 400 sidor är inlämnad till Universitetskanslersämbetet, den myndighet som ger examensrätt till högskolor. 

Där står bland annat kurs- och utbildningsplaner beskrivna.

– Vi blev intervjuade för tre veckor sedan, där de ställde kompletterande frågor. Det väntas komma besked innan jul. Vi är inte i hamn än men vi har goda förhoppningar, säger Alexander Rozental.

undefined
Tanken är att det nya psykologprogrammet ska ta in 35 elever första året. Det är en femårig utbildning och efter examen gör eleverna en praktisk tjänstgöring ett år för att få legitimation.

Han har varit gästande lärare och forskare vid LTU sedan april 2023. Den 1 oktober heltidsanställdes han som professor i psykologi. Rozental kommer senast från en tjänst som lektor och studierektor vid Uppsala universitets psykologprogram. Han arbetar även som psykolog.

– Ja, jag har alltid haft en fot i det kliniska.

Vad ser du för fördelar med det?

– Det är positivt när jag undervisar för blivande psykologer. Då kan jag prata om utmaningar och applicera de kunskaperna vi lär ut, i praktiken. Jag kan bli inspirerad i min forskning. När man träffar patienter märker man vilka begränsningar som kan finnas i våra metoder, och det kan ge upphov till nya frågeställningar som vi kan ta vidare till forskning.

Bakgrunden till att programmet startas är att det behövs fler psykologer som arbetar i Norrbottens län.

– Det här sker i nära samarbete med Region Norrbotten som också är intresserade av att dra igång det här. De har varit en drivande part, säger han.

undefined
Region Norrbotten har varit drivande i att starta ett psykologprogram i Norrbotten, då det är få psykologer i norr.

Regionerna är de största arbetsgivarna för psykologer nationellt. Statistik visar att 70 procent av legitimerade psykologer är bosatta i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

I Norrbotten finns totalt ungefär 120 psykologer, varav merparten inom Region Norrbotten. Psykiatrin finns i Luleå, Piteå och Gällivare.

– Det är en låg siffra sett till antal invånare, säger Alexander Rozental.

I Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk och Övertorneå finns inga psykologer. Att ha en utbildning i Norrbotten kan locka fler att stanna kvar i regionen. Det är åtminstone LTU och Region Norrbottens förhoppning.

Just nu pågår rekrytering av en doktorand som ska undersöka hur norrbottningarna ser på möjligheterna att delvis få behandling på distans, som komplement till träffar med psykolog.

De stora avstånden i Norrbottens län har gett upphov till den frågeställningen.

– Bor man i Överkalix till exempel, så blir det långa resor, säger Rozental.

I dag har LTU ett kandidatprogram i psykologi men det är inte en utbildning som leder till psykologexamen. Efter den utbildningen kan det vara aktuellt att arbeta med exempelvis HR-frågor samt forska, men inte jobba med patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!