LTU söker hyresgäster

Studenterna sviker Luleå tekniska universitet och många lokaler på högskolan gapar tomma.
De oanvända lokalerna kostar universitetet fem miljoner kronor om året.
- Det är en onödig kostnad, vi ska försöka hyra ut dem, säger universitetets förvaltningschef Staffan Sarbäck.

LULEÅ2007-07-04 06:00
Trevliga lokaler på Porsön på sammanlagt 4.000 kvadratmeter uthyres. I gott skick, nyrenoverade och med utsikt över ett intensivt studentliv. Tillgång till laboratorium och bibliotek. Idealiska för kontor. Pris: 400.000 kronor i månaden.
Intresserade? Hör av er till Luleå tekniska universitet som jagar hyresgäster till sina tomma lokaler.
- Vi behöver bli av med 3.000 kvadratmeter, säger Staffan Sarbäck.

Fem miljoner om året
För ett år sedan, när universitetet beslöt att flytta över hälsovetenskapsutbildningen från Boden till Luleå, var tongångarna annorlunda. Då var det så ont med lokaler, att universitetet betalade 700.000 kronor till stiftelsen Centek för att få ta över deras lokaler.
- De tomma lokalerna innebär en kostnad på fem miljoner kronor om året, som ändå är en väldigt liten del av våra totala lokalkostnader, säger Staffan Sarbäck.

Ser över verksamheten
Luleå tekniska universitet betalar 150 miljoner kronor om året i hyra för sina lokaler på sammanlagt 120.000 kvadratmeter. 4.000 kvadratmeter motsvarar alltså tre procent av den totala ytan.
Det är som städskrubben hemma i villan.
- Våra lokalkostnader motsvarar 13 procent av den totala budgeten, vilket faktiskt är lägre än genomsnittet för landets universitet, säger Staffan Sarbäck och menar att en del av förklaringen till de tomma lokalerna är att det finns en medveten satsning att få ner den totala lokalytan och satsa pengarna på att i stället förbättra studieförhållandena ytterligare.
- Vi håller på att se över verksamheten och ser hur vi kan nyttja lokalerna bättre. Vi tror att det finns möjligheter att banta lokalytan ytterligare utan att hämma undervisningen eller studiemiljön, säger Staffan Sarbäck.

Färre sökande
Men för ett år sedan betalade ni för att få fler lokaler på campus och i dag står 4.000 kvadratmeter tomma. Vad har hänt?
- I grunden finns det sorgsna faktum att antal ungdomar som söker in till högskolan har minskat dramatiskt över hela landet. I dag är det fler ungdomar som vill komma in i Big Brother-huset än de som vill bli civilingenjörer. Luleå universitet är inget undantag, även om vi står oss bra i jämförelse med andra universitet.
Så nu ska ni hyra ut de tomma lokalerna?
- Det här är inget som vi vill hålla på med, men vi har många kontrakt med Akademiska hus som ännu inte gått ut. Så vi ska försöka hitta hyresgäster till dem. Fram till jul vill vi åtminstone ha hyrt ut 2.000 kvadratmeter.
Ni ger er alltså in och konkurrerar på fastighetsmarknaden?
- Bara på kort sikt. Vi har ju Teknikbyn Aurorum på andra sidan vägen och den vill vi ju absolut inte konkurrera med. Men just nu har Aurorum alla sina lokaler uthyrda, så de blir nog bara nöjda om vi kan hyra ut några lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om