LTU-projekt för säkrare järnvägstrafik

Ett LTU-projekt kan ge pålitligare tåg i framtiden. Nu har professorn lämnat in en patentansökan för sin uppfinning.

Jan Lundberg, professor vid LTU.

Jan Lundberg, professor vid LTU.

Foto: Luleå tekniska universitet

Luleå2020-07-29 18:32

På järnvägar finns så kallade spårväxlare som styr om tågen ska köra framåt eller byta spår. Den mekaniska anordningen utsätts för mycket slitage – vilket ökar risken för störningar och förseningar inom tågtrafiken.

Vid Luleå tekniska universitet har Jan Lundberg, professor i drift- och underhållsteknik, jobbat med en uppfinning som mäter skador på tåghjul och slitage på spårväxlar. 

– Vi mäter vibrationer som uppstår i spårväxeln på grund av att den slits och beroende på slitaget kommer det ge upphov till olika sorts vibrationer. Vi mäter och skickar in i ett neuralt nätverk, genom vilket man får en uppfattning om att slitna delar bör bytas, säger han.

Digiswitch heter det tvååriga projektet som startade för ett år sedan och kostar två miljoner kronor. Det finansieras av Formas, Bombardier, Trafikverket samt Infranord. Utanför LTU finns en järnväg som är deras testanläggning.

– En spårväxel håller kanske 30 år så vi tillför artificiella skador och drar en vagn där så får vi koll på slitaget är och mäter vibrationerna. Det är en korrelation mellan hur sliten en växel är, desto större blir vibrationerna. 

Tillsammans med forskarkollegan Taoufik Najeh har Lundberg skickat in en patentansökan till Patent- och registreringsverket vars svar kan dröja flera månader.

– Tekniken är inte fullt utvecklad utan ansökan är kring idén och själva metoden. Detta verkar väldigt lovande och inget har forskats om detta tidigare. Så det skulle kunna vara framtidens modell.

Projektfakta

Projektet DigiSwitch, Digitalized Railway Switches for the Future sträcker sig över två år och kostar ungefär två miljoner kronor. Det finansieras av Formas, Bombardier, Trafikverket och Infranord. 

Forskare i projektet är Jan Lundberg och Taoufik Najeh vid Luleå tekniska universitet tillhör en avdelning för drift- och underhållsteknik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!