LTU lockar med choklad

Under två dagar besöker gymnasieelever från hela landet Luleå universitet för att testa på studentlivet. Det är sjunde gången som universitetet anordnar minikurser för att locka pluggsugna till skolan.

RULLSTOLSRALLY. Ungdomarna får pröva på att köra rullstol på en konad bana.

RULLSTOLSRALLY. Ungdomarna får pröva på att köra rullstol på en konad bana.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-03-30 06:00

Den kurs som lockat flest besökare hittills var Chokladfabriken. I kusen ingår allt från att skissa på en chokladbit till att stöpa och lära sig mer om chokladens speciella egenskaper.

- Vi vill visa att det inte är så svårt och tråkigt med teknik, utan visa de enorma möjligheterna tekniken ger. Främst vill vi locka hit fler tjejer och teknikrädda killar, säger Lars Frisk, forskningsingenjör vid institutionen för teknikvetenskap och matematik på LTU.

Verkar kul
I ett av klassrummen sitter ungefär 25 ungdomar för att lära sig mer om choklad. Från Kiruna kom Tim Häggkvist och hans klasskamrater från Rymdgymnasiet.

- Jag är här mer eller mindre frivilligt, skolan skickade hit oss. Det verkade kul för det var choklad. Annars har jag inga planer på att plugga här. Det är så kallt, jag vill söderut, säger han.

- Det här verkar ju intressant, men jag har andra planer, säger Jonatan Ottosson som också lockades av chokladen.

- Jag är egentligen inte intresserad av teknik, men det här verkade roligast, tycker Elin Karlsson om varför hon valde chokladkursen.

Inte bara teknik
Före hade gänget varit runt och kollat på campusområdet och pratat med andra studenter om hur det är att studera vid LTU.

Enligt Lars Frisk är en stor andel av de som är med på kurserna dem som sedan söker sig till Luleås universitet.

- Det är ju ett steg i marknadsföringen, att locka hit elever. Hade vi inte haft några elever, skulle vi inte heller ha något universitet, menar han.

Han menade också att det har blivit stor fokus på teknik vid universitetet, men att de flesta läser kurser utan teknisk inriktning.

- Vi vill ha hit fler elever och vi vänder oss till alla. Inte bara teknikintresserade, säger han.

En inblick
I ett annat klassrum ligger träningsdockan Alf nerbäddad i en sjuksäng. För dagen var han kopplad till en apparat som ska kontrollera puls och andning.

- Vi fick se hur apparaten fungerar. Sedan fick vi prova att sätta kateter också. Det är jättekul att få en inblick i utbildningen, berättar Czepiela Katarzyna från Storuman som vill jobba inom vården i framtiden.

- Det här är ett jättebra initiativ med minikurserna. Förhoppningsvis så kan det öka intresset för vård och rehabilitering och få fler studenter till utbildningen, menar Ulrica Lundström som doktorerar vid arbetsterapeututbildningen och visar ungdomarna hur man kör rullstol.

De två eleverna Aslam Aref och Omar Alsabti som provat på att köra rullstol och var nöjda med dagen.

- Än så länge har det gått bra och det är kul att se hur det fungerar. Vi vill ju båda läsa till läkare i framtiden, säger Aslam Aref.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om