Enligt LTU är bakgrunden denna:
Under 2020 genomförs en omorganisation inom verksamhetsstödet, dit marknadsavdelningen hör.
Förändringen innebär bland annat att befattningen marknadschef avskaffas. Uppdraget att arbeta med universitetets varumärke läggs i stället på chefen för avdelningen Kommunikation och samverkan, Mia Oldenburg.
Den 22 december 2020 träffas en överenskommelse mellan LTU och Kastensson. Denne blir arbetsbefriad från 1 januari 2021 fram till att "omställningsprocessen är avslutad", som det står i avtalet som vi begärt ut.
I slutet av juni kallar LTU till förhandling med facket. Någon möjlighet till omplacering inom kompetensområdet sägs inte finnas. Parterna är överens om att övertalighet råder motsvarande en heltid som marknadschef.
Uppsägningen gäller från den 1 juli 2021 och anställningen avslutas 30 juni 2022. Enligt anställningsavtalet har Pål Kastensson alltså tolv månaders uppsägningstid, som han är arbetsbefriad under. Ingen avräkning ska ske om han får en annan anställning.
– Den roll som Pål Kastensson var anställd som förändrades väsentligt. Då frågade vi oss hur vi skulle gå vidare och då kom vi fram till detta. Vi var helt överens med facket. Att han får möjlighet att vara arbetsbefriad under uppsägningsperioden är ju ingenting ovanligt, säger universitetsdirektör Veronika Sundström.
Var han inte aktuell som chef för avdelningen Kommunikation och samverkan?
– Den chefsrollen var helt annorlunda mot den hade sedan tidigare, det var vi och han helt överens om. Det var inte den typen av roll han var intresserad av eller ville åta sig.
Kastenssons månadslön är 83 200 kronor. Det innebär att universitetet betalar 1,5 miljoner i lön under den tid han är arbetsbefriad.
Vi har försökt begära ut handlingar kring uppsägningen sedan i början av maj, men inte fått allting påskrivet och klart förrän i augusti. Enligt Tommy Viklund, chef för HR-avdelningen, berodde detta på att man inte "kommit till skott".
– Jag kan bara beklaga det, säger Viklund.
Enligt universitetsdirektör Veronika Sundström drog uppsägningen ut på tiden ett halvår i onödan.
– I mitt perspektiv gjorde vi allting klart redan vid årsskiftet.
Det kostade universitetet en halv miljon extra?
– Jag vet inte exakt vad som hänt, det måste HR svara på. Men ja, det är en miss från vår sida.
Förutom detta har LTU även tecknat ytterligare ett avtal med Kastensson om en extra insättning om sex månaders tjänstepension, motsvarande 250 000 kronor. Denna ska göras efter anställningens avslut.
Varför skrev ni det avtalet?
– Pål har varit värdefull för universitetet under en längre tid och detta var en del i överenskommelsen, säger Sundström.
Finns det någon konflikt eller andra motsättningar bakom detta?
– Nej, inga alls.
Finns det fler personer som blivit övertaliga vid omorganisationen?
– Nej.
Pål Kastensson, 55, har varit anställd sedan 2004, då tjänsten marknadschef inrättades. Han är kortfattad i sina kommentarer.
– Tjänsten som marknadschef har upphört och i samband med det har min anställning avslutats och vi har gått åt var sitt håll. Jag tycker inte det är några konstigheter. Det är vad jag kan kommentera, säger Pål Kastensson.