LTU bygger bostäder i Luleås parker – till fåglar

För den som ska vistas i Luleås nya lekpark på Bredviken kommer man kunna se ett trettiotal unikt designade fågelholkar på träden. Det är Luleå tekniska universitet, som med sina ingenjörsstudenter har sitt årliga fågelholksbygge – och till skillnad från tidigare år ska holkarna faktiskt erbjuda bostäder för Luleås flygande invånare.

Alla fågelholkar som sattes upp i den nya lekparken på Bredviken var unika och motsvarade i många fall skaparens intressen och personlighet.

Alla fågelholkar som sattes upp i den nya lekparken på Bredviken var unika och motsvarade i många fall skaparens intressen och personlighet.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-10-06 08:00

Det årliga bygget av fågelholkar för studenter som går utbildningen civilingenjör teknisk design har förändrats. Tidigare har studenter haft i uppgift att bygga en fågelholk i plywood för en tänkt typ av fågel, men nu får de möjligheten att genomföra projektet skarpt med furu som träslag.

Anders Berglund som är lärare på kursen förklarar mer om hur konceptet har bytt riktning.

– Tidigare har studenterna fått bygga holkarna och sen har de satts upp i universitetets lokaler, men nu har vi tillsammans med kommunen kommit på att vi kan kombinera projektet med att se till att fåglar får ett hem i Luleå, säger Anders Berglund.

undefined
Läraren Anders Berglund är glad att det årliga fågelholksbygget tagit sig bortom högskolans lokaler och att de nu har ett syfte förutom att vara fina att titta på.

Det är närmare bestämt den nybyggda lekplatsen intill Kolkgatan på Bredviken som valts som plats för holkarna, och under fredagen var studenter såväl som lärare där för att hänga upp verken.

19-åriga studenterna Nils Eklöf och Lovisa Larsson var två av studenterna som fanns på plats och berättade om sina fågelbon.

– Det här har varit ett jätteroligt projekt, dels för att man får designa och bygga något som kommer att nyttjas men också för att man får balans mellan plugg och praktiskt arbete, säger Nils Eklöf.

undefined
Nils Eklöf som gick direkt från gymnasiet till högskola gillar att utmana sig själv och tyckte projektet med fågelholkarna ger en bra balans till en annars studietung utbildning.

– Både jag och Nils har valt att designa våra holkar för rödhakar för man får välja själv vilken typ av fågel holken ska vara anpassad för. Man har ju sett holkar från tidigare år som hänger i skolan, men det är så kul att våra ska hänga ute i naturen, säger Lovisa Larsson.

undefined
Lovisa Larsson fann stor glädje i projektet då hon fick spegla sin barndomsnostalgi genom att dra inspiration från Mumin.

Totalt ska 37 fågelholkar sättas upp, och alla är av varierande form, stil och funktion vilket är ett faktum som Anders Berglund trycker på.

– Under alla år jag har haft den här kursen har ingen holk varit den andra lik. Alla har sin egen stil och det är bra sätt att kunna lära sig att leverera en produkt till en användare eller kund. I det här fallet är användarna inte bara kommunen som har beviljat projektet, utan också fåglarna som ska bo i dem samt parkens besökare som ska titta på dem, säger han.

För Nils och Lovisa var stilvalen för deras fågelholkar tydliga.

– Jag har gått på ett barndomsminne med min holk i form av mumintrollen. Jag älskar böckerna och min favoritserie som barn var just mumintrollen så jag har återskapat deras hus för min fågelholk, säger Lovisa Larsson.

– Jag har utgått ifrån och tagit inspiration från min hemstad Örnsköldsvik för min fågelholk och på så sätt blir det personligt för mig så det känns riktigt bra, säger Nils Eklöf.

undefined
Nils Eklöfs berättar att hans fågelholk inspireras mycket av sin hemstad, Örnsköldsvik.

Medan Anders Berglund står och skruvar fast holkarna berättar han om hur projektet kan utvecklas framöver.

– Nu har vi ju konstaterat att detta fungerar. Vi har gjort observationer längs vägen som vilket material som kanske skulle fungera bättre då furu som dessa är gjorda av kan vara lite opålitligt när temperaturen går upp och ner. Jag ser i övrigt stor potential i att fortsätta med att bygga holkarna för skarpt bruk, så förutsatt att kommunen gillar det nog mycket kanske vi kan expandera det och sätta upp i andra parker kommande år, säger Anders Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!