Vill se fler unga inom äldreomsorgen: "Givande"

Ungdomar, oavsett erfarenhet, är viktiga resurser för äldreomsorgen, enligt enhetschefen Anna Lejon. "När man har kommit in i vården kanske man väljer att stanna kvar", säger hon.

Lova Nyman, 21, jobbar extra på Storstigens vård- och omsorgsboende medan hon läser till sjuksköterska. "Det är ett jättebra extrajobb", säger hon.

Lova Nyman, 21, jobbar extra på Storstigens vård- och omsorgsboende medan hon läser till sjuksköterska. "Det är ett jättebra extrajobb", säger hon.

Foto: My Rova

Luleå2023-05-27 05:00

Sommaren är här men inom vård och omsorg i Luleå saknas ännu vikarier. Anna Lejon är enhetschef på Storstigens vård- och omsorgsboende. Hon menar att trots att ungdomar utgör största delen arbetssökande så är det fortfarande för få.

För att få fler ungdomar anställda på boendena är sommarvikarier och feriearbetare viktiga.

– Vi försöker behålla de som sommarjobbat här och lägger ut en krok till dem om vi tycker att det har fungerat bra, säger hon.

Lova Nyman läser till sjuksköterska och berättar att många nyexaminerade väljer att arbeta på sjukhus efter examen för att samla på sig erfarenhet. Men att de därefter vänder sig till äldreomsorgen. Själv arbetar hon extra som undersköterska på Storstigens vård- och omsorgsboende och tycker att det är en bra erfarenhet att ha.

 – Det är ett jättebra extrajobb, jag har jobbat här under både min gymnasietid och nu när jag studerar på universitet, det är väldigt givande, säger hon.

För henne är arbetet inom äldreomsorgen något där man får tillbaka lika mycket som man ger och där små saker kan mötas med stor tacksamhet. Det viktigaste enligt henne är att se varje person som en individ och bemöta dem med empati.

Men att det saknas unga inom yrket är något som även hon har märkt under sin tid på boendet.

– Det är en del ungdomar som kommer in som sommarvikarier men det behövs absolut fler unga både på min arbetsplats och i hela kommunen.

Enligt Anna Lejon är det inte för sent att söka sommarjobb inom vård- och omsorg, och det finns arbetsroller även för de utan vård- och omsorgsutbildning.

– Bra bemötande och en strävan för att utvecklas är de absolut viktigaste egenskaperna, resten går att lära sig. 

Hon menar att oavsett vilken roll man har så gör man något betydelsefullt. Dock tycker hon att vårdyrket ibland får ett oförtjänt dåligt rykte.

– Det är ett väldigt brett jobb och den här bilden av att man kanske bara hjälper de äldre att gå på toaletten, det är så mycket mer än det, säger hon.

Och trots att vårdutbildad personal är viktig för verksamheten så uppmuntrar hon fler att testa på yrket, även om det inte är deras framtidsplan.

– Förra sommaren hade vi en kille som skulle läsa till pilot, men det är en jättebra erfarenhet och något positivt att ha på sitt CV. Sedan vet man ju aldrig om det kanske förändras efter att man kommit in i vården och sett hur det är, man kanske väljer att stanna kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!