Det var i september 2022 som Norrbottens-Kuriren publicerade nyheten att småbåtshamnen i Strömören läggs ned. Beslutet fattades mot bakgrund av utbyggnaden av Luleå hamn.
Nedläggningen drabbar ett 80-tal båtägare som förlorar sin båtplats. I gruppen ingår flera personer som i dag är fast boende på Sandön.
Sonderingen efter en ersättningshamn ser i dagsläget ut att landa i Svartöstaden, men fortfarande återstår en mängd obesvarade frågor.
Förra måndagen höll Svartöstadens båt och hamnförening sitt årsmöte. En av punkterna handlade om en eventuell sametablering med båtägare som förlorade sin hamnplats i Strömören.
– Mötet såg positivt på frågan. Det handlar om en utvidgning av hamnområdet, men jag kan inte säga mycket mer i dagsläget. Inget är klart utan frågan behöver processas vidare, understryker ordförande Mats Jakobsson.
Svartöstadens båt och hamnförening bildades 1991 och består av 130 medlemmar. Föreningen äger marken kring småbåtshamnen, som omfattar uppläggningsplatser, vaktstuga, sjösättningsramp och två fasta stenpirer.
Huvudspåret i dagsläget är, enligt Mats Jakobsson, att utöka antalet hamnplatser genom att placera ut flytbryggor i betong utanför stenpiren.
– Jag har sett ett par skisser på hur det skulle kunna tänkas se ut, men inget av förslagen har hunnit sätta sig. Jag upplever att dialogen med representanter för båtägarna vid Strömören och Luleå hamn samt Luleå kommun som bra, säger Mats Jakobsson.
Finns det någon tidsplan när allt kan vara klart?
– Det kan jag inte svara på i dag. Från hamnföreningens sida har vi sagt att vi vill att processen går vidare. Vi är intresserade av en utbyggnad, men har inte för avsikt att bekosta den själva, säger Mats Jakobsson.
På fredagen fanns inga uttalade svar på frågor kring vem som ska stå för kostnaderna för en utbyggnad.
Socialdemokraten Daniel Smirat är styrelseordförande i Luleå hamn.
– Det finns en grov plan på hur förändringen ska gå till och hur kostnaderna ska fördelas, men jag kan i det här skedet inte avslöja några detaljer. Jag är glad att det nu finns en lösning som kan bli bra, men vi behöver skyndsamt arbeta vidare med frågan. Luleå hamns styrelse har gett ett tydligt mandat att så snabbt som möjligt hitta en lösning via dialog med berörda parter.