Löneupproret lever

Kampen förs på nätet och de blivande sjuksköterskorna har inte gett upp.- Vi har ett guldläge, säger Martin Höjman, blivande sköterska.

KAMPEN LEVER. Martin Höjman är blivande sjuksköterska från Stockholm och mötte sköterskestudenter i Luleå för att tala om löneupproret, minst 24.000 kronor i ingångslön. "I Stockholm har vi nu höjt till 25.000", säger han.

KAMPEN LEVER. Martin Höjman är blivande sjuksköterska från Stockholm och mötte sköterskestudenter i Luleå för att tala om löneupproret, minst 24.000 kronor i ingångslön. "I Stockholm har vi nu höjt till 25.000", säger han.

Foto: Anders Köjs

Luleå2013-03-20 06:00

Allt började i Umeå 2011 och i dag är över 6.000 sjuksköterskeelever över landet anslutna till löneupproret. Som Kuriren berättat tidigare är kravet enkelt - minst 24.000 kronor i månaden som ingångslön, annars får det vara.

- I Stockholm har vi nu höjt det till 25.000 kronor, säger Martin Höjman.

Han hoppas att studenter på övriga sjuksköterskeutbildningar i landet snart ska ansluta sig till denna höjning. Höjman studerar i huvudstaden och har tillsammans med Jonas Carlsson åkt till Luleå för att träffa andra blivande sköterskor på Luleå universitet.

50-tal studenter
På träffen, som lockade ett 50-tal studenter, finns även representanter från Vårdförbundet och arbetsgivarna landstinget, Luleå kommun samt Medhelp AB i Kalix.

Efter en genomgång av de ingångslöner som gäller för sjuksköterskor står det klart att landstinget betalar minst - "lägsta lönen" där är 22.700 kronor i månaden medan övriga klarar kravet på 24.000, med råge i vissa fall.

- Det är landstinget som sätter stopp. De stänger hellre vårdplatser än möter vårt krav, det är mycket märkligt, säger Höjman.

Han berättar att det kostar samhället runt en miljon kronor att utbilda en sjuksköterska och kritiserar landstingens samhällsekonomiska tänkande då de inte höjer ingångslönerna.

- De släpper hellre iväg oss till Norge, säger han.

Martin Höjman menar att det visar att landstingen bestämt sig för att "kväsa vårt löneuppror". Han är trots det optimistisk.

- Vi har ett guldläge. Det blir kaos inom vården om det inte anställs fler sköterskor, säger han.

Det saknas 30.000 sjuksköterskor i landet och Norrbottens landsting behöver anställa 60-70 nya per år för att hålla dagens bemanning. I Luleå examineras det ut ett 50-tal i vår och enligt kommunens representant Anna-Lena Andersson kan alla få jobb där.

Sociala medier
Upproret hålls vid liv via Facebook där studenterna på de olika utbildningarna utbyter kontakter och information.

- Kampen är inte över, vi lever och vi kommer att finnas kvar, säger Jonas Carlsson.

Bakom arrangemanget stod Annie Larsson, student på LTU. I dag onsdag debatterar landstingsrådet Kent Ögren upproret i 24 Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!