Lokalproducerat och importerat- en ok mix

Köpa lokalproducerat är viktigt för många. De stora lokala mataktörerna lyckas dock inte hundraprocentigt klara den biten. Något som varken företag eller kunder verkar se som ett bekymmer.

LULEÅ2014-10-02 06:00

I Överkalix är Olofssons bröd en stor lokal aktör med 80 olika produkter. Men helt lokala är dom inte, några procent av produktionen är utlagd på partners i Kalix och i Estland och Finland:

– Det är en liten del av produktionen, mindre än fem procent, produkter vi inte kan göra själva, som svartbröd, ströbröd, toast och rågbitar, säger VD Bengt- Olov Olofsson. Han tycker att det är viktigt med lokalproducerat. Men att kunderna skulle blivit upprörda över en mindre del av produktionen i annat land upplever han inte:

– Jag tror kunderna har förståelse för det. Och skulle det bli så att volymerna på det vi har i Estland skulle öka, ja då skulle vi ta hem produktionen, säger Olofsson.

Hos bär och vilföretaget Polarica säger VD:n Juha Ruohola:

– Lokalproducerat är viktigt. Vi försöker göra alla våra inköp lokalt. Men vissa produkter som vi inte kan få tag på här, måste vi köpa utomlands, exempelvis hjortkött av rasen venison från nya Zeeland. Vi undersöker noggrant vad konsumenterna vill ha och svarar på det. Vi har uppmärkt att det kommer exempelvis från Nya Zeeland

För kunderna tror han inte importerat är något bekymmer:

–Huvudsaken att det smakar bra, säger Polaricas VD.

Norrmejerier är företaget som i sin marknadsföring uppmanar konsumenterna att göra gott för Norrland och välja lokalproducerat. I dagarna tog man in ytterligare tre krav-leverantörer av mjölk från Jämtland men längre söderut än så i Norrland kommer man inte för närvarande att gå, säger styrelseordförande Henrik Wahlberg.

– Att vi tagit in tre nya medlemmar, och även har en fjärde på gång, beror på att vi har brist på ekologisk mjölkråvara på grund av stor efterfrågan på de ekologiska produkterna.

Han hoppas att flera bönder inom befintliga upptagningsområdet ska ställa om gårdarna för att kunna leverera ekologisk mjölk:

– Det finns de som börjat en omställning men problemet är att en sån tar två år. I november kommer vårt fullmäktige att ta upp det här till diskussion. Det kan bli en stimulanspremie till de som funderar på att ställa om till krav.

När det gäller mjölk är kunderna mycket trogna trots att prisläget på produkterna är lite högre. Men han önskar sig en högre grad av trohet även när det gäller ost, youghurt och grädde.

– Man brukar säga att varje bonde genererar ytterligare fem jobb. Det är viktigt att gynna lokala bönder,arbetstillfällen och det öppna landskapet säger Henrik Wahlberg, själv bonde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!