Lokala Muf håller med Dousa

Moderata ungdomsförbundets lokala avdelning i Norrbotten står bakom Benjamin Dousas utspel om att inga särskilda skattesubventioner bör riktas mot glesbygden.

Gillar landsbygdskommittén. Sarah Karlsson hoppas att nedskrivning av studieskulder blir verklighet.

Gillar landsbygdskommittén. Sarah Karlsson hoppas att nedskrivning av studieskulder blir verklighet.

Foto: Göran Ström

Luleå2017-05-19 21:12

Muf:s riksordförande Benjamin Dousa riktade under sitt besök i Luleå tidigare i veckan ny kritik mot den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag om att sänka eller ta bort studieskulderna för den som tar anställning i en "särskilt utsatt" glesbygdskommun.

Dousa tycker att det är socialism. Men han får mothugg av Sarah Karlsson (C) som är kommunalråd i Överkalix – en av de kommuner som har pekats ut som särskilt utsatt.

– Det är snarare ett sätt att kompensera för den gamla flyttlassocialismen som tömde landsbygden på folk när Sverige industrialiserades och människor hamnade i städerna, säger Karlsson.

Sarah Karlsson ser kompetensförsörjningen som en av kommunens stora utmaningar och tror att nedskrivna studieskulder kan vara en lösning. Men hon tycker att det är dags för regeringen att börja leverera propositioner baserat på kommitténs slutbetänkande som presenterades i vintras.

– Utredningen innehåller många goda förslag, men det vi behöver nu är skarpa förslag.

Kristoffer Sundström, som är distriktsordförande för Muf i Norrbotten, står på Benjamin Dousas sida.

– Skattesubventioner är vi i regel emot. Förslaget om studieskulder gör ingen skillnad för jobbpolitiken, det kommer inte underlätta för folk att få jobb, säger Sundström.

Han säger också att han inte ser några utbredda svårigheter med kompetensförsörjning i till exempel sin hemkommun Pajala, utan att problemet är koncentrerat till skolan och sjukvården. Samma sak i Gällivare och Övertorneå där han också har känningar.

– Men det kan man lösa på andra sätt.

Hur?

– Jag tror att man måste göra glesbygden mer attraktiv och det är upp till kommunpolitikerna. Det borde finnas ett stort intresse bland dem att få en glesbygd och en kommun som är attraktiv att flytta till, både som arbetstagare och företagare.

Samtidigt tycker Sundström liksom Dousa att den som inte får jobb på sin hemort måste vara villig att flytta, oavsett om man bor på landsbygden eller i en storstad.

– Man måste vara beredd att göra det, men vi vill i största möjliga mån undvika den situationen. Muf värnar om hela Norrbotten och vill att man ska kunna bo kvar där man bor, bland annat genom att hålla bränsleskatterna nere så det blir billigare att pendla till jobbet.

Kan en fri marknad få den norrbottniska glesbygden att överleva?

– Det tror jag, men jag tror inte att det underlättas av den politik som förs i stora delar i dagsläget. Många har till exempel höga skattesatser vilket inte lockar folk att folkbokföra sig där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om