Lokala hantverk får plats i kyrkbyn

Kaffekoppar med älgar, tennsmycken och hjortronmarmelad. I Gammelstads kyrkby är det de Norrbottniska hantverken som lyfts fram i sommar, genom nätverket Art & Form.
- Det är viktigt i vår del att profilera länet, lika viktigt som det är att visa att vi har vacker natur, forsränning och hundspannsturer, menar Ulla Bergeros, initiativtagaren till projektet.

LULEÅ2007-08-01 06:00
Ulla Bergeros tyckte att det designas och produceras så mycket fantastiska hantverk i Norrbotten, något som inte alla är medvetna om.
- När man är ute och reser vill man shoppa något som är genuint för stället man besöker. Det var något jag saknade här uppe, säger Ulla Bergeros.
Tillsammans med Eva Harnevik startade hon därför nätverket Art & Form made in Swedish Lapland, som syftar till att synliggöra och hitta säljkanaler till Norrbottens hantverkare.
Sedan midsommarhelgen har tolv hantverkare ställt ut sina verk på olika ställen i Gammelstads kyrkby. Där hittar man allt ifrån smycken och textilier till tunnbröd och renkött.
- Flera av hantverkarna har inga egna ateljéer utan har sin produktion hemma. Det här är ett ypperligt tillfälle att synas inför besökare och turister, säger Eva Harnevik.

Norrbottniska delikatesser
När Kuriren tittar in i det röda huset på Gamla Hamngatan 5 är det endast Johan Thingvall som sitter där. Han förklarar att de sju hantverkarna i huset turas om att vara där om dagarna, därmed säljer de även åt varandra.
- Jag tycker det har gått över förväntan, vissa dagar har det varit över 80 personer här inne, säger han.
Johan Thingvall sysslar med att sammanställa norrbottniska delikatesser. Han vill förpacka, synliggöra och sälja maten mer som ett hantverk än som en matvara.
- Visst kan man gå och köpa sitt bröd i en vanlig mataffär, bröd som är gjort i någon fabrik. Det jag vill sammanställa är i stället varor gjorda i mindre satser, där man är mer noggrann med att det ska bli bra. Det är tillagat med mer kärlek, menar han.

Tillverkar egen sylt
Sedan två och ett halvt år tillbaka driver Johan Thingvall restaurangen Kaptensgården i Gammelstad. Han bestämde sig för att gå med i nätverket Art & Form för att utveckla sin verksamhet. Nu kan han nå ut till fler och erbjuda mer.
- Det har funnits en stor efterfrågan bland kunderna, de har frågat var man kan köpa bra kött eller fin sylt.
Johan Thingvall tillverkar även en del hemma hos sig, som tunnbröd, blåbärssylt och lingonsylt. Till nästa sommar vill han göra ännu mer själv, främst vill han satsa på bra älgprodukter vilket han saknar på dagens marknad.
- Vi har en stor tradition av att äta älgkött här uppe, men oftast blir det bara att man lagar till någon schysst älggryta. Jag vill i stället vidareförädla det. Man kan göra så mycket mer av älgkött än man gör i dag, säger han.

Textilier och stengods
I en något mindre röd stuga en bit ner på Gamla hamngatan sitter ytterligare två utställare. Trots att ytan inte består av många kvadratmeter finns där fullt av verk, både i textil, trä och stengods.
- Jag tänkte börja med det här redan i min ungdom, men blev avrådd. De sa att man inte kunde livnära sig på det, man skulle ha ett riktigt jobb i stället så jag blev kartritare. Men nu för tio år sedan tog jag upp intresset igen, säger Eva Sundesson, även känd som Krukmakar?n i Skatamark.
Hon ägnar sig åt stengods, som är tåligare än lergods och kan köras i diskmaskiner.
Textilen står Barbro Haldisdotter Engström för, något hon i dag sysslar med på heltid.
- Det roligaste är själva komponerandet, att få en idé och försöka göra den, säger hon.

Lagomt väder är bäst
Hon berättar att vävningen varit i en svacka i nästan 20 år nu, intresset har varit svalt och folk har skänkt bort sina vävstolar nästan gratis. Söderut har det dock börjat vända något, och Barbro Haldisdotter Engström hoppas på ett nytt intresse även här uppe i norr.
- Det är ju så roligt. Förutom att få ihop färger är det mycket matematik och uträkningar, allt måste stämma i tekniken och praktiken, menar hon.
De håller båda med om att lokalen i kyrkbyn är perfekt att ställa ut i, även om det under dessa regniga dagar inte kommer allt för många kunder.
- Det ska vara lagomt väder, inte stekhett och inte ösregn. Då åker folk till Hägnan, och kikar förbi här på vägen dit, menar Eva Sundesson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om