Resultatet av valet 2010 visade tydligt att många väljer att rösta på olika partier i de tre olika valen. I Norrbotten finns det flera exempel på det.
– I kommunvalet röstar vi i större utsträckning på en bra företrädare än på ideologin. Har man en stark lokal företrädare för något parti, kanske de som i riksdagsvalet röstar på Socialdemokraterna röstar på det partiet, förklarar Charlotta Söderberg, statsvetare vid Luleå tekniska universitet. .
I tolv av länets 14 kommuner gjorde Socialdemokraterna sämre val i kommunen än i riksdagsvalet. Störst var skillnaden i Kiruna, Kalix och Älvsbyn. I Kalix var Miljöpartiet de stora vinnarna i kommunvalet och fick drygt 16,61 procent av rösterna mot 5,31 procent i riksdagsvalet. I Älvsbyn fick Centerpartiet 19,38 procent i kommunvalet och 6,17 procent i riksdagsvalet.
I Kiruna fick Socialdemokraterna 51,74 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men i kommunvalet fick de bara 35,15 procent, minus 16,6 procent. Det var också i kommunvalet i Kiruna som Socialdemokraterna fick det svagaste stödet i hela Norrbotten.
I Kiruna var Centerpartiet de stora vinnarna. I kommunvalet fick de 18,55 procent, mot 2,57 procent i riksdagsvalet. Förklaringen heter till stor del Gunnar Selberg, partiets starke man i Kiruna.
– Jag tror att svaret är närodlad politik. Vi försöker ha ett lokalt perspektiv hela tiden. Jag bryr mig verkligen om Kiruna och det är genuint och äkta, säger Gunnar Selberg.
Han tror inte att framgången i senaste valet var en engångsföreteelse, utan att de även kommer att öka i årets val.
–Vi siktar på 50 procent. Åtminstone ska vi bli det största partiet, säger han.
Kristina Zakrisson, Socialdemokratisk kommunalråd i Kiruna, har en annan förklaring. Hon tror att det är stadsomvandlingen som skapar osäkerhet bland väljarna.
– Centern är ett populistiskt missnöjesparti. Stadsomvandlingen ger en grogrund för att underblåsa missnöje, säger hon.
Endast i Arjeplog och Luleå gjorde Socialdemokraterna ett bättre val i kommunen än i riksdagsvalet. I Luleå fick de 50,45 procent av rösterna i kommunvalet, 4,55 procent mer än i riksdagsvalet. Mycket tack vare Karl Petersen.
– Vi vet att han var väldigt populär, han var ett så kallat flöte, säger Charlotta Söderberg.
Hon tycker att årets val blir lite av ett test för Socialdemokraterna i Luleå.
– Har man lyckats behålla det förtroende som Karl Petersen byggt upp bland väljarna? Frågan är om man förvaltat det på rätt sätt, säger hon.