Efter en del tekniskt strul så kunde samtalet komma igång och en av deltagarna var Mustafa Tokalic från Luleå.
– När man kom igång med tekniken och sådär så gick det ganska bra. Vi var sex stycken som pratade om våra egna erfarenheter och om situationen och så där. Man ser att det är olika saker som man gör för att överbrygga den här ensamheten, säger Mustafa Tokalic.
Hur har din situationen varit de senaste månaderna?
– Det är svårt för en som är van att vara aktiv och att då gå i, vad jag brukar kalla, husarrest. Det är klart att efter en vecka tio dar så vande man sig och började ringa fler och prata med fler och framförallt sådana som man vet är ensamma hemma. På det sättet har man i alla fall kontakt, men det är klart att barnen och barnbarnen kan man inte krama och sådär både för sin egen skull och för deras skull, säger Mustafa Tokalic.
Efter videomötet får Norr Media möjlighet att ställa några frågor till vice statsminister Isabella Lövin.
– Vi lever i en exceptionell tid och det är enormt viktigt att vi tar oss igenom den här krisen tillsammans och då är det viktigt att vi lyssnar till olika grupper i samhället.
Ser du någon risk om det här pågår under en längre för att få människor att följa de rekommendationer som finns och hur ska man tackla det?
– Det är just för att vi ser den risken som Sverige har lagt sig på en annan nivå än andra länder som helt och hållet har förbjudit människor att gå ut och man har haft stora böter för om man gått ut. Vi ser att det här är en pandemi som vi kommer ha med oss över en längre tid och då måste vi ha åtgärder som bygger i hög grad på frivillighet och förståelse hos människor att det här är något vi måste bekämpa tillsammans.
Ser du att det kan bli tvunget längre fram att inför striktare regler, ser du något sådant scenario framöver?
– Regeringen utesluter inte det och vi är beredda att fatta tuffa beslut om det krävs och om smittspridningen skulle ta ny fart och om vi ser att vissa typer av aktivitet att det är det som leder till smittspridning så är vi beredda att stänga verksamheter och gå ännu längre, säger Isabelle Lövin och fortsätter:
– Men just nu så ser det ändå ut som att den här kurvan har plattats ut och att människor följer de skarpa råd och rekommendationer som vi ger, men börjar människor ignorera det och vi ser en ökad smittspridning så behöver man kanske tänka på nya åtgärder då.
Vad var det som gjorde att det dröjde innan de kom ett nationellt förbud om besök på äldreboenden?
– Det var just när vi såg att det var olika inriktning på olika äldreboende i olika kommuner att det var nödvändigt att gå ut med ett nationellt förbud. Man ska också vara på det klara med att väldigt många kommuner redan hade infört besöksförbud innan det nationella trädde i kraft. Men att vi behövde ett nationellt besöksförbud var också ett sätt att ge stöd i ryggen till de föreståndare på äldreboenden som då annars var utsatta för hård press från anhöriga som vill träffa sina anhöriga på boendena och det här visar tydligt att det ska vara likadant över landet och att det är en allvarlig situation.
Vad tar du med dig från videokonferensen?
– Jag blir väldigt berörd och jag tar med mig att det här som vi går igenom nu det berör i stort sett varenda människa i hela landet och i stort sett över hela världen också. Alla har vi vår personliga upplevelse av den här krisen, men det är fint att så många tar på sig ansvaret att se något positivt och man känner att det här är något nödvändigt att göra och att man får försöka göra det bästa av situationen och att det också finns en del ljusglimtar i allt detta, säger Isabella Lövin.